Nove mjere

U FBiH će policijski sat od sutra biti od 21 do 5 ujutro, dopuštena okupljanja za samo 20 osoba

Sarajevo: U posljenja 24 sata u BiH prijavljena 1.251 zaražena osoba, a preminulo je 48 osoba
09.03.2021., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - U Bosni i Hercegovini je u posljednja 24 sata prijavljena 1.251 zarazena osoba, a preminulo je 48 osoba. Photo: Armin Durgut/PIXSELL

U danas prezentiranoj informaciji je navedeno da je sedmodnevna incidenca na nivou FBIH 301 slučaj na 100.000 stanovnika

Vlada FBiH je, na današnjoj hitnoj, telefonski održanoj sjednici, usvojila informaciju o epidemiološkoj situaciji COVID-19 u Federaciji BiH na dan 22.3.2021 .godine, te naredbe i preporuke Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva, donesene s rokom važenja od 14 dana, računajući od 24.3.2021. godine, saopćeno je iz Vlade FBiH.

Vladama kantona, odnosno kantonalnim štabovima ministarstava zdravstva naređeno je uvođenje restriktivnijih mjera na osnovu procjene epidemiološke situacije u kantonu, odnosno općini, uz redovno obavještavanje Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva.

Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva zadužen je da, prije isteka ovog roka, sagleda kompletnu epidemiološku situaciju COVID-19 u FBiH i sačini procjenu rizika, a radi razmatranja mogućnosti i potrebe izmjene naredbi i preporuka, te Vladi FBiH dostavi prijedlog novih naredbi i preporuka.

U skladu sa zaključkom od 8.1.2021. godine, Federalna vlada će izvijestiti Parlament FBiH o epidemiološkoj situaciji u Federaciji BiH i mjerama Vlade FBiH donesenim s ciljem zaštite zdravlja gradana i smanjenja rizika za širenje virusa.

Među naredbama Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva je i da se ograničava kretanje građana na cijelom teritoriju FBiH u vremenu od 21 sat do 5:00 sati ujutro narednog dana. Od ovoga su izuzeti svi uposlenici uključeni u provođenje mjera i aktivnosti na rješavanju epidemije COVlD-19 na području FBiH, oni kojima se proces rada odvija u smjenama, međugradski i međunarodni prijevoz putnika, taxi služba, kao i vozači teretnih vozila u domaćem i međunarodnom transportu.

Dozvoljeno je okupljanje ne više od 20 ljudi u zatvorenom i na otvorenom prostoru. Sva ova okupljanja moraju se odvijati u prostoru koji omogućuje obaveznu fizičku distancu od najmanje dva metra između osoba (osim članova istog domaćinstva).

Inače, u danas prezentiranoj informaciji je navedeno da je sedmodnevna incidenca na nivou FBIH 301 slučaj na 100.000 stanovnika, a da je najveća u Bosansko-podrinjskom, Sarajevskom i Zapadnohercegovačkom kantonu, saopćeno je iz Vlade FBiH.