Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

federacija bih

Naša stranka: Novalić prisiljava radnike da biraju između radnog mjesta i zdravlja

fadil-novalic

“Vlada FBiH mora prestati odgovornost prebacivati na kantone”

Klub zastupnika Naše stranke u Parlamentu FBiH smatra da Vlada FBiH izbjegava odgovornost stavljajući pred građane lažnu dilemu: Ili zdravlje ili posao, a ustvari ne želi da plaća doprinose za radnike čijim bi firmama rad bio zabranjen tokom zatvaranja, stoji u saopćenju ove stranke, koje u nastavku prenosimo u cijelosti:

„U toku sve teže epidemiološke situacije u svim kantonima krajnje je vrijeme da Vlada FBiH posluša odluku vlastitog Kriznog štaba i proglasi stanje nesreće.

Vlada FBiH mora prestati odgovornost prebacivati na kantone. Za razliku od kantona, Federacija FBiH ima mogućnost da se zaduži u cilju odgovora na pandemiju, mada smatramo da je i bez većih zaduživanja moguće odgovoriti na pandemijske izazove kad je ekonomija u pitanju.

U tom smislu zahtijevamo da Vlada FBiH najkasnije do kraja marta promijeni obračun doprinosa za obrtnike za 2021. godinu i veže ga za minimalnu neto satnicu u FBiH, odnosno minimalnu platu, kako bi se poslovanje obrtnika znatno rasteretilo do kraja godine. To se mora propisati novim Korona zakonom za koji smo već zahtijevali da se hitno uputi u proceduru.

Vlada FBiH, dok traje stanje nesreće, može pomoći pogođenim privrednim subjektima do 80 posto sredstava bruto plate od 1000 KM. Na ovaj način bi se pomoglo svim subjektima kojima bi se eventualno zabranio rad. Ako su radnici prijavljeni na minimalne plate, onda bi im bio pokriven cjelokupni iznos.

Već smo ukazivali na stavke budžeta s kojih ova sredstva mogu i moraju biti preusmjerena, uključujući i naša vlastita primanja.

Nedopustivo je da u nezapamćenoj zdravstvenoj i ekonomskoj krizi Vlada FBiH izdvaja više od deset miliona KM za renoviranje vlastitih kancelarija, dok istovremeno vrši transfer sredstava kantonima u istom iznosu kao i u vrijeme prvog vala pandemije. Taj iznos tokom prvog vala dat je kantonima da pomognu privredi dok je Vlada FBiH plaćala doprinose za radnike firmi pogođenih mjerama. Danas, kad je stanje neuporedivo teže, Vlada ne samo da transferira isti iznos kantonima, nego odustaje i od uplate doprinosa. Tačnije, izbjegava proglašenje stanja prirodne nesreće kako ih ne bi morala uplaćivati.

Izgovor Vlade je, naravno, drugačiji te kažu da će zatvaranje uništiti ekonomiju i time pred građane stavlja lažnu dilemu: zdravlje ili posao. Ta dilema ne smije biti u političkom opticaju. Moguće je i zdravlje i posao i samo ih možemo zaštititi ako i o jednom i o drugom brinemo istovremeno. S obzirom na to da još uvijek nemamo vakcine, da su zdravstveni kapaciteti nedovoljni za ovolike razmjere epidemije, pooštravanje mjera je jedino rješenje kojim možemo ublažiti intenzitet zaraze i sačuvati što veći broj života, dok radna mjesta moramo spasiti subvencioniranjem doprinosa i promjenu njihovog obračuna za obrtnike”, navode iz Naše stranke.