Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zastrašujuća cifra

U FBiH više od 287.000 osoba nema zdravstveno osiguranje!

vlatka martinovic zavod
FOTO: Fena
Vlatka Martinović

Podatak je iznijela direktorica ZZO FBiH. Brojka o osobama koje nemaju zdravstveno osiguranje veća od je podatka o broju nezaposlenih

Direktorica Zavoda zdravstvenog osiguranja FBiH Vlatka Martinović u aktu odaslanom Parlamentu FBiH iznijela je zastrašujuću cifru o neosiguranim osobama u FBiH. Kako je navela, izračunim ovog zavoda u 2022. godini je ustanovljeno da 287.568 osoba uopće nije bilo pokriveno obaveznim zdravstvenim osiguranjem!

U odgovoru na poslaničko pitanje poslanika Admira Čavalića, Martinović se, pak, ogradila te je navela da se navedeni podatak ne bi trebao smatrati potpuno tačnim jer je, kako je navela, moguće da se u broju ukupno neosiguranih lica u FBiH nalazi određeni broj onih koji su zdravstveno osigurani po nekom drugom vidu zdravstvenog osiguranja ili su u postupku sticanja statusa osiguranog lica.

Šta kaže zakon?

Inače, navedena cifra koju spominje direktorica ZZO FBiH Vlatka Martinović, nastala je na osnovu izračuna razlike podatka o ukupnom broju stanovništva u FBiH i podatka o ukupnom broju osiguranih lica.

Ona je navela da trenutno zakonskom regulativom nije utvrđena zakonska obaveza vođenja evidencije o broju neosiguranih lica.

Ipak, ova cifra je poprilično šokantna uzme li se obzir da je čak veća od registrovanog broja nezaposlenih u FBiH koji iznosi oko 272.000 KM.

U izvještajima Vijeća Evrope navodi se da su najveći dio neosiguranih osoba u FBiH  nezaposlene osobe, koje nisu registrovane kao takve.  

akt direktorice ZZO FBiH
FOTO: Fokus.ba / Screenshot
Akt direktorice ZZO FBiH

FBiH i RS

-U Federaciji BiH, za razliku od RS-a, rokovi za prijavljivanje u zavode za nezaposlena lica su veoma kratki i striktni, te je veliki broj građana u Federaciji bez zdravstvenog osiguranja zbog propuštanja navedenih rokova za prijavljivanje u zavode za zapošljavanje. Takođe su neosigurana lica i zaposleni kojima se doprinosi za zdravstveno osiguranje ne uplaćuje od strane njihovih poslodavaca, kao i lica koja se nalaze na listama čekanja za posao kao i invalidnih lica – kaže se u izvještaju Vijeća Evrope.