Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sindikat ne odustaje

Štrajk upozorenja u sarajevskim osnovnim školama od ponedjeljka, imaju 12 zahtjeva

skola nastava ucenici
FOTO: Fena
Ilustracija

U nastavku prenosimo saopštenje u kojem su između ostalog naveli i šta traže od nadležnih vlasti kako štrajk upozorenje na bi prerastao u proteste i generalni štrajk

Pripreme oko realizacije štrajka upozorenja Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH – Kantonalni odbor Sarajevo nastavlja prema odlukama organa Sindikata i uputstvima koje su prethodno dobili sindikalni povjerenici, saopšteno je iz Sindikata. U nastavku prenosimo saopštenje u kojem su između ostalog naveli i šta traže od nadležnih vlasti kako štrajk upozorenje na bi prerastao u proteste i generalni štrajk.

Naime, Skupština povjereništva SSOOiO FBiH – Kantonalni odbor SSOOiO Kantona Sarajevo na Sedmoj sjednici, održanoj 16.01.2024. godine jednoglasno je usvojila Odluku o organizovanju i održavanju štrajka upozorenja kojom se utvrđuju mjesto, dan i vrijeme održavanja štrajka upozorenja, razlozi održavanja štrajka upozorenja kao i zahtjevi radnika.

S ciljem ispunjenja zahtjeva, Skupština povjereništva SSOOiO FBiH – Kantonalni odbor SSOOIO Kantona Sarajevo organizuje štrajk upozorenja u predškolskim ustanovama i svim ustanovama osnovnog odgoja i obrazovanja na području Kantona Sarajevo u kojima SSOOiO FBiH ima svoje podružnice.

Štrajk upozorenja će se održati tri dana uzastopno u trajanju od po 2 sata i to:

– ponedjeljak, 29.01.2024. godine od 7:30 do 9:30 sati;

– utorak,  30.01.2024. godine od 7:30 do 9:30 sati;

– srijeda, 31.01.2024. godine od 7:30 do 9:30 sati.

Dakle, štrajk upozorenja će se provesti u navedene dane i navedeno vrijeme u predškolskim ustanovama i ustanovama osnovnog odgoja i obrazovanja. Nadamo se da će naši zahtjevi biti ispunjeni do ponedjeljka, 29.1.2024. godine ili do okončanja štrajka upozorenja, 31.1.2024. godine, kako Sindikat ne bi imao razloga za provođenje sindikalnih mjera i aktivnosti kao što su protesti i generalni štrajk. 

Zahvalnost roditeljima učenika

Koristimo se prilikom da uputimo zahvalnost roditeljima učenika koji pružaju podršku radnicima u predškolskim ustanovama i osnovnim školama u borbi za vlastiti dignitet, poboljšanje ekonomsko-socijalnog statusa i izjednačavanje prava s drugim budžetskim korisnicima.

saudin sivro
foto: fena
Saudin Sivro

Roditeljima naših učenika poručujemo da ovo nije samo borba za nastavnike i radnike u prosvjeti već je istovremeno i borba za poboljšan status učenika, kako smo to i definisali jednim od zahtjeva – promjena zastarjelih i obimnih nastavnih planova i programa što podrazumijeva reduciranje nastavnih sadržaja, smanjenje broja obaveznih nastavnih predmeta i obaveznih nastavnih časova.

Posebnu zahvalnost dugujemo novinarima i medijima koji prate naše aktivnosti i s istim objektivno i profesionalno upoznaju širu javnost. 

Također, upućujemo zahvalnost roditeljima učenika koji su u cjelosti kroz Vijeće roditelja pojedinih škola pružili nesebičnu podršku, zatim roditeljima najmlađe populacije u Kantonu Sarajevo, Vijeću roditelja JU ˝Djeca Sarajeva˝ Sarajevo tj. roditeljima djece iz vrtića, koji također pružaju punu podršku sindikalnim aktivnostima.

Pisanu, ali i usmenu podršku smo dobili i od drugih sindikata…

Sindikat još jednom poziva sve radnike u predškolskim ustanovama i svim ustanovama osnovnog odgoja i obrazovanja na području Kantona Sarajevo, u kojima SSOOiO FBiH ima svoje podružnice, da čvrsto stanu u provedbu odluke o štrajku upozorenja te se nadamo da radnici neće biti ometani od strane poslodavca u provedbi štrajka upozorenja. Apelujemo na direktore škola da ne vrše pritisak na radnike kako bi osujetili provedbu štrajka upozorenja, odnosno dobronamjerno upozoravamo direktore/direktorice da ne krše zakon niti Kolektivni ugovor, stoji u saopćenju koji je potpisao predsjednik Sindikata Saudin Sivro.

12 zahtjeva

U nastavku navodimo naše zahtjeve:

  1. strogo poštivanje zakona i Kolektivnog ugovora
  2. da Ministarstvo za odgoj i obrazovanje prestane ugrožavati stečena prava radnika
  3. povećanje koeficijenata svih radnika minimalno za 10%
  4. potpisivanje novog Kolektivnog ugovora bez umanjivanja stečenih prava a sve odredbe Kolektivnog ugovora  da ne mogu biti ugovorene da budu manje od utvrđenih za radnike u organima uprave, Institutu za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja, ustanovama socijalne zaštite, policiji,  srednjem i visokom obrazovanju i ustanovama kulture
  5. izjednačavanje naših plata sa platama radnika koji rade u Javnoj ustanovi Institut za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja
  6. uvećanje najniže plate za 10% od 01.01.2024. godine
  7. povećanje plata nenastavnog osoblja na osnovu ocjene o radu kao što je to ugovoreno za radnike u organima uprave
  8. zaustavljanje administrativnih reformi koje bespotrebno opterećuju rad škola i radnika, a posebno onih koji su u neposrednom odgojno-obrazovnom radu sa učenicima
  9. izradu Pedagoških standarda i normativa uz učešće predstavnika Sindikata u radnoj grupi te da Vlada iste ne donese bez saglasnosti Sindikata
  10. isplatu pomoći po uredbi Vlade Federacije Bosne i Hercegovine
  11. status službenog lica, beneficirani radni staž i penzionisanje pod povoljnijim uslovima
  12. promjenu zastarjelih i obimnih nastavnih planova i programa što podrazumijeva reduciranje nastavnih sadržaja, smanjenje broja obaveznih nastavnih predmeta i obaveznih nastavnih časova