Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

kanton sarajevo

Nakon utvrđene visine osnovice za obračun plata, Svirin sindikat ne odustaje od štrajka upozorenja

uk i sivro
FOTO: Fena
Uk i Sivro

Pripreme oko realizacije štrajka upozorenja se nastavljaju prema odlukama organa Sindikata i
uputstvima koje su prethodno dobili sindikalni povjerenici

 Premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk i predsjednik Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja Federacije Bosne i Hercegovine – Kantonalni odbor Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja Kantona Sarajevo potpisali su danas Sporazum o utvrđivanju osnovice za obračun plata u 2024. godini za djelatnosti predškolskog odgoja i osnovnog odgoja i obrazovanja u KS.  

“Tim sporazumom ugovorne strane utvrđuju visinu osnovice za obračun plata za djelatnosti predškolskog odgoja i osnovnog odgoja i obrazovanja u Kantonu Sarajevo za 2024. godinu u iznosu od 385 KM”, saopćila je Služba za protokol i press KS.

“Ta osnovica primjenjivat će se od 01.01.2024. godine. Ugovorne strane su saglasne da će, u slučaju izmjena i dopuna Budžeta KS za 2024. godinu i njegovog povećanja, pregovarati o osnovici većoj od 385 KM”, saopćili su. 

Štrajk upozorenja

Nakon potpisivanja Sporazuma održan je radni sastanak na kojem je premijer Kantona Sarajevo detaljno upoznat o svim razlozima i svih 12 zahtjeva zbog kojih se organizuje štrajk upozorenja za 29, 30. i 31.01.2024. godine, saopštili su iz Sindikata.

“Premijeru je predloženo konkretno mirno kompromisno rješenje i izražena očekivanja Sindikata da Vlada Kantona Sarajevo donese neophodne odluke i zaključke kako štrajk upozorenja ne bi bio realiziran u najavljeno vrijeme”, poručili su i dodali:

“Pripreme oko realizacije štrajka upozorenja se nastavljaju prema odlukama organa Sindikata i
uputstvima koje su prethodno dobili sindikalni povjerenici”.