U Federaciji BiH uskoro potpuna zabrana pušenja?

pusenje

U Federaciji BiH uskoro bi mogla biti uvedena potpuna zabrana pušenja u zatvorenim prostorijama, na radnim mjestima, u vozilima javnog prijevoza, na javnim skupovima, kao i u privatnim automobilima ukoliko se u njima nalazi osoba mlađa od 18 godina.

Federalno ministarstvo zdravstva prezentiralo je Prednacrt zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje.

Prema posljednjim analizama, u BiH puši čak 40 posto odraslih građana. Jedan pušač u našoj zemlji tokom godine u prosjeku potroši 2.278 cigareta, a svake godine preko 8.000 ljudi izgubi život zbog bolesti direktno uzrokovanih duhanskim dimom.

Osim velikog broja pušača, u našoj zemlji prisutna je i velika izloženost duhanskom dimu na svim javnim mjestima, čime je direktno ugroženo pravo na zdravlje stanovništva. Čak 77,3 posto mladih u dobi između 13 i 15 godina izloženi su pasivnom pušenju, što ostavlja velike posljedice na njihovo zdravlje.

Prestanite pušiti u kući

Pušenje je dozvoljeno u većini ugostiteljskih objekata, mali broj njih ima odvojene dijelove za pušače, a rijetki su oni u kojima je pušenje zabranjeno.

Prema trenutnoj zakonskoj regulativi u FBiH, pušenje je zabranjeno u odgojno-obrazovnim ustanovama, zdravstvenim i socijalnim ustanovama.

U Republici Srpskoj situacija je znatno drugačija. Ovdje je Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite još 2004. godine donijelo set zakona među kojima su Zakon zabrane pušenja na javnim mjestima i u zatvorenim prostorijama, Zakon o zabrani prodaje duhana mlađima od 18 godina i Zakon o zabrani reklamiranja duhana preko sredstava javnog informisanja.

I pored dobre zakonske regulative i visokih kazni do čak 15.000 maraka, mnogi puše na svim javnim mjestima, a sankcija skoro da i nema.

Engleska i Vels zabranili pušenje u automobilima s djecom