Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

U protekla 24 sata

U Federaciji testirana 454 uzorka, 12 je pozitivnih

dr sanjin musa (1)

Musa se osvrnuo i na potrebne mjere na sprečavanju širenja virusa, a kako se ide u plan ublažavanja javnozdravstvenih mjera socijalne distance

U protekla 24 sata u Federaciji BiH testirana su 454 uzorka, od kojih je 12 pozitivno na COVID-19, rekao je član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva i šef Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo FBiH Sanjin Musa, javlja Anadolu Agency (AA).

Musa je iznio posljednje podatke o epidemiološkoj situaciji u Federaciji BiH.

”U protekla 24 sata u Federaciji BiH testirana su 454 uzorka, od kojih je 12 pozitivno na COVID-19. Novi slučajevi registrirani su u Srednjobosanskom, Zeničko-dobojskom, Zapadnohercegovačkom i Hercegovačko-neretvanskom kantonu”, rekao je Musa.

U Federaciji BiH do sada je testirano ukupno 18.476 uzoraka, a COVID-19 je potvrđen kod 932 osobe. Prema spolnoj strukturi, žene čine 55 posto, a muškarci 45 posto ukupnog broja zaraženih.

Najviše slučajeva zaraze od početka pandemije potvrđeno je na području Hercegovačko-neretvanskog kantona (262). Slijede Zeničko-dobojski kanton (190), Kanton Sarajevo (114), Unsko-sanski kanton (90), Zapadnohercegovački (86), Tuzlanski kanton (81), Srednjobosanski (43), Kanton 10 (41), Bosansko-podrinjski kanton (22) te Posavski kanton (3).

“Trenutno u FBiH hospitalizirana su 34 pacijenta pozitivna na COVID-19, od toga tri su na respiratoru. Zaključno s današnjim danom, u Federaciji BiH oporavljeno je 385 pacijenta, odnosno 24 pacijenta u protekla 24 sata”, rekao je Musa.

Od 33 potvrđena smrtna ishoda 19 čine muškarci, a 14 žene. Od toga 67 posto je bilo starije od 65 godina.

Musa se osvrnuo i na potrebne mjere na sprečavanju širenja virusa, a kako se ide u plan ublažavanja javnozdravstvenih mjera socijalne distance.

“Ono što je najvažnije, jeste da ovaj prijenos treba biti kontroliran, a to će se postići na način da se slučajevi identificiraju, testiraju, izoliraju i da se radi praćenje kontakata”, rekao je Musa.

Dodao je kako je važan i monitoring i kontrola žarišta te se osvrnuo i na slučaj Maglaja, gdje su epidemiološke ekipe kako kantona tako i na lokalnom nivou brzo reagirale i slučaj gotovo stavili pod kontrolu.

”Sve više uviđamo koliko je važna ta javno zdravstvena infrastruktura i da ona predstavlja zapravo sigurnost zajednice i da, u nekom narednom periodu, ona treba biti jačana i dalje”, smatra Musa.

Da bismo smanjili rizik od pojave bolesti, pojašnjava Musa, važne su preventivne mjere u radnim uslovima, što se također pokazalo u slučaju Maglaja i tri kolektiva u kojima se javila zaraza.

Smatra kako se važno pridržavati ranije izdatih mjera socijalne distance, higijene ruku, respiratorne higijene. Ukazao je i na značaj visoke svijesti o simptomima.

”Sa prisustvom simptoma da se osoba sama izolira, obavijesti nadležne u svojoj firmi, ali i nadležne ustanove”, rekao je Musa.

Naglasio je i važnost pridržavanja individualnih mjera zaštite.

Osvrnuo se i na mjesta na kojima se treba posebno voditi kontrola u narednom periodu ističuči kako je važno smanjiti rizik od pojave epidemija u ustanova s osjetljivom populacijom, što se posebno odnosi na zdravstvene ustanove i ustanove koje se brinu od starijim.

”Ono što radimo od druge polovine januara je upravljanje rizikom od unosa novih slučajeva, na tačkama ulaska tako da se i dalje provodi skrining na ulazu, postoji ta jedna međusektorska saradnja između Granične policije, Federalne uprave za inspekcijske poslove, kasnije s federalnim i kantonalnim Zavodom i nadležnim zdravstvenim ustanovama kako bi se osobe koje ulaze u BiH stavile pod zdravstveni nadzor, ograničilo kretanje, izolirale i pratile u narednih 14 dana“, rekao je Musa.

Dodao je kako je sve ovo set osnovnih mjera koje su potrebne kako bi se smanjio rizik paralelno s planom ublažavanja mjera.