Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

U GRAS-ovoj “komercijali” pušten u funkciju sistem elektronske naplate karata

konakovic gras

Premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković i ministar saobraćaja KS Mujo Fišo danas su svečano pustili u funkciju sistem elektronske naplate karata u šest autobusa GRAS-a koji saobraćaju na relaciji Vijećnica-Dobrinja.

– Sistem naplate karata se morao mijenjati. Prelazak na nove informacione tehnologije nije jednostavan posao. Država ranije nije imala uvid u stanje onoga što se štampa i prodaje. Danas je ipak svečani trenutak, jer krećemo u testnu fazu sa šest vozila gdje je elektronski sistem naplate kakav imaju najveće svjetske metropole – istakao je Konaković.

Dodao je da će se još kratko vrijeme zadržati i mogućnost kupovine karte kod vozača po starom sistemu.

Naglasio je da je najvažnije što će se sad naplata staviti pod kontrolu, pri čemu će prihodi i rashodi od sada sa ove linije biti transparentni, te da je u budućnosti cilj uvesti ovaj sistem u sva vozila GRAS-a.

Po riječima ministra Fiše, novi sistem naplate će ubrzati prijevoz, te smanjiti vrijeme zaustavljanja na stanicama ovim vozilima javnog prijevoza.

gras karte sistem3

– Prve analize primjene ovog sistema radit ćemo za mjesec dana. Nadamo se da ćemo uspjeti s realizacijom ovog projekta i time građanima poboljšati uslugu, a GRAS-u značajno unaprijediti poslovanje – rekao je ministar Fišo.

Direktor KJKP GRAS Avdo Vatrić objasnio je da će građani elektronske karte moći kupiti na trafikama, putem interneta, ali i mobilnih aplikacija. Koštat će 2,00 KM, a zajedno sa dopunom cijene karte za jednu vožnju iznosit će 3,60 KM.

gras karte sistem1

Putem jedinstvene web platforme bit će omogućen pregled potrošnje, ali i dopuna elektronskih karata kreditnim karticama. Istakao je da GRAS posjeduje sistem uz pomoć kojeg će funkcionisati ovaj način naplate i da će vrlo brzo krenuti sa uvođenjem ove vrste naplata prvo u tramvajski, a zatim i u trolejbuski saobraćaj.

– Javni prijevoz je kičma funkcionisanja našeg sistema. Mogu sa sigurnošću reći da je danas situacija u GRAS-u bolja nego prije godinu dana. Smanjili smo mjesečne gubitke za 600.000 KM, ali GRAS i dalje gubi oko 1,5 miliona KM mjesečno. Ipak, pokrenuli smo značajne aktivnosti kada je u pitanju penzionisanje radnika koji ispunjavaju uslove, a očekujemo i novu donaciju autobusa iz Istanbula. Imamo izdvojen novac za kupovinu deset kombi vozila – kazao je premijer Konaković.

gras karte sistem4

Kratko je prokomentarisao i najavu Poreske uprave FBiH o blokadi računa GRAS-u i drugim javnim dužnicima, izražavajući nadu da će Vlada FBiH i Porezna uprava pronaći najbolje rješenje u vidu novog reprograma vraćanja postojećeg poreznog duga.

– Ovo preduzeće nikada neće biti profitabilno, ali itekako može biti preduzeće sa podnošljivim gubicima. Do kraja godine nadamo se stabilizaciji stanja u GRAS-u. U međuvremenu uputili smo pismo Vladi FBiH, tako da sada od njih i Porezne uprave zavisi da li će doći do blokade računa i obustave saobraćaja – zaključio je premijer Konaković, saopćeno je iz Pres-službe KS-a.