BiH

Pero Pavlović

U HNK pad broja zaraženih: Mjere zabrane daju rezultate

19/04/2021

Ovi pokazatelji ohrabruju i oni popravljaju ukupni dojam o stanju u kantonu kada je u pitanju pandemija koronavirusa - ocijenio je Pavlović

Hercegovačko-neretvanski kanton bilježi bolju situaciju kad je u pitanju Covid-19 nego proteklih sedmica, a brojke svjedoče da je zabilježen manji broj i zaraženih i hospitaliziranih osoba.

– Pokazatelji govore da smo prije dva mjeseca u našem kantonu imali jako stabilnu situaciju, s niskom incidencom, malim brojem zaraženih i hospitaliziranih. Nakon toga, uslijedila su tri sedmice vrlo ubrzanog rasta zaraženih i hospitaliziranih, zbog čega je Vlada, na prijedlog Kriznog štaba Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi, 18. marta donijela Odluku o pooštravanju mjera (ograničavanje rada ugostiteljskih objekata, zabrana organiziranja “žive” muzike…) – izjavio je za Fenu glasnogovornik Kriznog štaba Ministarstva zdravstva, rada socijalne skrbi HNK Pero Pavlović.

Dodao je kako je evidentno da su donesene mjere dale rezultata i, u konačnici, u posljednja dvije sedmice, dovele do pada broja novozaraženih i hospitaliziranih.

– Ako ove pokazatelje gledamo kroz postotke, vidi se da smo pretprošle sedmice imali 18 % manje zaraženih u odnosu na sedam dana prije, a u sedmici iza nas pad od dodatnih 19 %. Isto vrijedi i za broj hospitaliziranih koji je u pretprošloj sedmici manji za 9 % u odnosu na sedam dana prije, a u sedmici iza nas i za dodatnih 16 % – kazao je Pavlović.

Po njegovim riječima, mjere koje su u ovom trenutku na snazi u HNK kao i odgovorno ponašanje građana, daju konkretne rezultate.

– Budući da se proteklih nekoliko sedmica HNK potencirala kao jedno od najugroženijih žarišta ne samo u BiH, nego i šire, ovi pokazatelji ohrabruju i oni popravljaju ukupni dojam o stanju u kantonu kada je u pitanju pandemija koronavirusa – ocijenio je Pavlović.

Dodao je kako očekuju da će takav trend biti nastavljen te pozvao sve građane da ustraju s odgovornim ponašanjem i poštivanjem protuepidemioloških mjera dok su god one na snazi, kako bi se ovaj ohrabrujući trend nastavio.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.