Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

U industrijskoj zoni Rajlovac puštena u rad transformatorska stanica (FOTO)

trafostanica_rajlovac_novalic_efendic_1

Novoizgrađena 110-kilovoltna transformatorska stanica danas je svečano puštena u rad u industrijskoj zoni Rajlovac, čime je dugoročno osigurano snabdijevanje tog područja električnom energijom.

Trafostanicu su otvorili premijer Federacije BiH Fadil Novalić i generalni direktor Elektroprijenosa BiH Mato Žarić, a otvaranju je prisustvovao i načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić, kao i brojni predstavnici privrednih subjekata i poslovnih partnera kompanije Elektroprijenos BiH.

S obzirom na to da je industrijska zona Rajlovac, u kojoj posluje oko 60 firmi sa oko 2.000 zaposlenih, imala dosta problema s napajanjem električnom energijom puštanje u funkciju nove transformatorske stanice od izuzetnog je značaja za ovo područje.

Novalić je istakao da su takvi projekti od velikog značaja za bh. privredu i građane, jer on nudi komfor u snabdijevanju strujom tog mnogoljudnog područja i mogućnost širenja za privredu.

– Ova transformatorska stanica ne transformira samo napon struje, ona je istovremeno i transformacija našeg prilično zastarjelog sistema na novi evropski sistem napona. Na automatiku, nadzor i sigurnost u snabdijevanju – kazao je Novalić.

Efendić je naveo da u toj zoni posluju firme u kojima su procesi na visokom tehnološkom nivou i gdje prekidi u snabdijevanju električnom energijom mogu izazvati velike probleme.

Projekt je koštao 4.254.000 KM, saopćeno je iz Općine Novi Grad Sarajevo.