Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Oglasio se Čović i HNS uoči presude u slučaju “Prlić i ostali”

covic
Dragan Čović je kao predsjednik HNS-a pravni zastupnik i ovlašteni potpisnik finansijskih dokumenata ovog nevladinog političkog udruženja

Predsjednik HDZ-a BiH i HNS-a BiH Dragan Čović izjavio je u ponedjeljak novinarima u Mostaru kako očekuje oslobađajuću presudu u slučaju “Prlić i ostali”, koji se vodi pred Haškim tribunalom.

Tokom sjednice Predsjedništva Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH koja je održana danas u Mostaru, a tokom koje je razmatrana aktuelna politička situacija s osvrtom na presudu suda u Hagu koja se očekuje 29. novembra, istaknuto je kako nikakva presuda ne može utjecati na poziciju Hrvata kao konstitutivnog naroda u BiH niti smije biti korištena za političko rješavanje ključnih pitanja u odnosima u BiH.

Predsjedništvo HNS-a BiH odlučno odbacuje kvalifikaciju “udruženog zločinačkog pothvata” kojom se, kako kažu, “pokušalo optužiti i nametnuti krivicu Republici Hrvatskoj, Hrvatskoj zajednici/republici Herceg Bosni, HVO-u i ostalim institucijama Hrvata u BiH”, te očekuje izricanje oslobađajuće presude u slučaju “Prlić i ostali” koja se očekuje 29. novembra ove godine.

HNS BiH ne može prihvatiti nikakvo nametanje kolektivne krivice posebno ako se imaju u vidu akti suda prema kojima je definiran isključivo institut individualne odgovornosti, priopćeno je iz Ureda za informiranje HNS-a BiH.

Predsjedništvo HNS-a BiH također smatra kako će ovom presudom biti okončan angažman Haškog tribunala u pokušajima preoblikovanja odnosa unutar BiH.