VSTV: Dostaviti informacije o ratnoj prošlosti sudija i tužilaca

vstv-mostar345

Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) usvojilo je novi zaključak kojim podsjeća predsjednike sudova i glavne tužioce na obavezu da dostavljaju informacije Uredu disciplinskog tužioca ako je protiv nosilaca pravosudnih funkcija pokrenuta istraga u krivičnom postupku i ako je podignuta optužnica.

Jednoglasno je usvojen i zaključak da se od misije OSCE-a zatraže svi podaci koji utiču na kvalitet i efikasnost procesuiranja predmeta ratnih zločina. Posebno se to, kako je rečeno na sjednici, odnosi na podatke o pravosnažno oslobođenim i osuđenim osobama, kao i podaci koji se odnose na djela i izrečene sankcije sa posebnim osvrtom na zločine protiv čovječnosti, javlja BIRN.

Ovaj zaključak, kako je pojašnjeno, donesen je kako bi se identifikovali glavni problemi rada pravosudnih institucija na predmetima ratnih zločina.

Usvojen je i zaključak kojim je zadužena Stalna komisija za legislativu da predloži izmjene i dopune internih akata VSTV-a u cilju pune implementacije Misije stručne procjene Evropske unije po pitanju postupka imenovanja i disciplinskog postupka u pravosuđu u BiH.

U sklopu istog zaključka će VSTV od Evropske komisije zatražiti održavanje TAIEX seminara po pitanju mehanizama za vršenje provjera prošlosti kandidata za nosioce pravosudnih funkcija.

Predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija je novinarima pojasnio da su zaključci nakon pisma iz Evropske komisije usvojeni jednoglasno i da TAIEX nije obični seminar, već jedan od osnovnih alata Evropske komisije za pridržavanje svih standarda osnovne oblasti društvenog života u zemljama koje su kandidati za članstvo.

– Seminar nudi razmjenu relevantnih evropskih iskustava u domaćoj praksi. Pošto je BiH zemlja na evropskom putu opredijelili smo se da taj problem rješavamo s Evropskom komisijom – rekao je predsjednik VSTV-a.

Tegeltija očekuje da se smire strasti u vezi s donošenjem zaključaka s jedne od prošlih sjednica i da se izuzme bilo kakva zlonamjera tumačenja onoga što VSTV radi.

Zaključci koje je VSTV ponovio, kako je kazao Tegeltija, proslijeđeni su Uredu disciplinskog tužioca i Tužilaštvu BiH. Informacija Centra za istraživanje ratnih zločina Republike Srpske, prema riječima predsjednika VTSV-a, bila je povod da se pozabavi cjelokupnim pravosudnim sistemom.

– Zaključci se nikad nisu odnosili na samo one osobe koje su navedene u informaciji već na sve nosioce pravosudnih funkcija – dodao je Tegeltija.

Rečenica “bez disciplinskog postupka” je, po mišljenju predsjednika VSTV-a, stvorila najveći prostor za špekulativna tumačenja namjera ovog organa.

– Zbog svih reakcija Evropske komisije, jer je BiH zemlja na evropskom putu, odlučili smo se da integrišemo korektivni mehanizam kroz unapređenje disciplinskog postupka. Isti taj mehanizam sad smo inkorporirali u okvire unapređenja disciplinskog postupka da bismo izbjegli sva različita, pogrešna i zlonamjerna tumačenja – pojasnio je on.

Na sjednici je bilo govora i o nestalim dosjeima nosilaca pravosudnih funkcija, a Tegeltija kaže da nema informacije šta se s njima desilo, istaknuvši da je bilo preseljenje iz zgrade OHR-a u nove prostorije, javlja BIRN.