Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

čeka se odluka

U iščekivanju ‘zelenog svjetla’ iz Brisela Sarajevo ukrašeno zastavama EU

sarajevo zastave eu
FOTO: Fena/Hazim Aljović

Predsjednica Evropske komisije Ursula Von der Leyen prošle sedmice ocijenila je da je Bosna i Hercegovina, otkako je dobila kandidacijski status, napravila ”impresivne korake”

 Čelnici država članica Europske unije (EU) okupit će se danas i sutra na redovnom proljetnom sastanku gdje će, među ostalim, donijeti odluku o eventualnom otvaranju pristupnih pregovora s Bosnom i Hercegovinom. U iščekivanju odluke, ‘zelenog svjetla’, iz Brisela za Bosnu i Hercegovinu, centar Sarajeva ukrašen je zastavama EU. 

Predsjednica Evropske komisije Ursula Von der Leyen prošle sedmice ocijenila je da je Bosna i Hercegovina, otkako je dobila kandidacijski status, napravila ”impresivne korake” u evropskim integracijama.

Podsjećamo, lideri država i vlada zemalja članica Evropske unije, koji u Briselu danas počinju dvodnevno zasjedanje, odlučiće da li će Bosni i Hercegovini dati zeleno svjetlo za početak pregovora o pristupanju Uniji.

Evropska komisija je 12. marta ove godine i formalno preporučila otvaranje pristupnih pregovora između Evropske unije i Bosne i Hercegovine, a predsjednica Komisije Ursula von der Leyen ocijenila je da je naša zemlja postigla veći napredak od kada je dobila status kandidata, nego u proteklih deset godina.

Podsjećanja radi, status kandidata za punopravno članstvo u EU dobili smo u decembru 2022. godine.