Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

švicarski crveni križ

U Kalesiji potpisan ugovor za projekt pomoći starijima vrijedan 350.000 KM

kalesijaaaaa (1)

Direktorica za saradnju pri Ambasadi Švicarske u BiH Barbara Dätwyler Scheuer je kazala da, koristeći inovativan pristup i znanje i iskustvo iz Švicarske, projekt primjenjuje novi model kućne njege za 1.500 starijih osoba u općinama i gradovima Brčko, Doboj, Foča, Kalesija, Lukavac, Prnjavor, Šamac, Tuzla, Žepče i Živinice

Načelnik Općine Kalesija Sead Džafić, sekretar Crvenog križa Kalesija Safet Šahmanović te predstavnici Švicarskog Crvenog križa potpisali su tripartitni ugovor o realizaciji projekta “Staranje i zdravlje“ (Njega i pomoć u kući).

Vrijednost projekta je više od 350.000 KM i realizirat će se u naredne četiri godine.

Sveobuhvatna namjera partnerstva je zajednički rad na ciljevima da starije i hronično bolesne osobe s područja Kalesije imaju pristup njege i pomoći u kući.

Kako je kazao načelnik Džafić, starije osobe imaju mogućnost da se aktivno uključe i doprinesu inicijativama za unapređenje položaja starijih osoba u zajednicama.

Istakao je da su donatorska sredstva u tom projektu veća od 205.000 KM, a Općina će u naredne četiri godine sufinansirati sve sa 150.000 KM.

– Potpisivanje ugovora je dokaz da se brinemo o starim osobama i da želimo da pomognemo da u kući dobiju njegu i pomoć koja im je potrebno – rekao je Džafić.

Prema riječima sekretara Crvenog križa Kalesija Safeta Šahmanovića, kroz taj projekt bit će zaposleno i nekoliko osoba s odgovarajućim kvalifikacijama sa područja općine Kalesija.

Šahmanović je zahvalio načelniku za svu podršku koju pruža radu CK, kao i za brigu koju vodi o ugroženim kategorijama stanovništva.

Direktorica za saradnju pri Ambasadi Švicarske u BiH Barbara Dätwyler Scheuer je kazala da, koristeći inovativan pristup i znanje i iskustvo iz Švicarske, projekt primjenjuje novi model kućne njege za 1.500 starijih osoba u općinama i gradovima Brčko, Doboj, Foča, Kalesija, Lukavac, Prnjavor, Šamac, Tuzla, Žepče i Živinice.

Također je i direktorica Švicarskog crvenog križa u BiH Mihela Hinić istakla “da smo u vremenu u kojem živimo, suočeni s tranzicijskim promjenama, globalnim ekonomskim i zdravstvenim krizama koje pogađaju naročito stare i nemoćne, dobili sjajnu priliku da djelujemo na prevazilaženju nekih od navedenih problema”.

Tim projektom će, kako naglašava, zajedno sa partnerima raditi na institucionalizaciji brige o starijim osobama, a vodeću ulogu u tom poslu će preuzeti Društvo Crvenog krsta/križa u BIH, saopćeno je iz Službe za informisanje Općine Kalesija.