Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

usk

U kantonu fali 108 policajaca, konkurs raspisan, prijave do 2. januara

New Project (90)

Obim posla policijskih službenika se dodatno poveća u vrijeme praznika, odnosno kada dolazi dijaspora

Policajci svoj posao moraju obavljati, bez obzira na sve. Koliko je njihov posao zapravo težak i iscrpljujući, uvjerila se i ekipa BHRT-a u noćnoj patroli sa bihaćkim policajcima.

Arman Šarić je u službi četiri godine. Kaže kako je posao policajca izuzetno zahtjevan.

“Kaže se kako nam je glava u torbi u nekim situacijama, ne znate šta vas čeka, mada ja gledam više na ove pozitivnije stvari u policiji, kad nekom spasite život, usrećite nekog – to je neprocjenjivo. Noć na terenu je nepredvidiva, vi nikad ne znate šta vas čeka u službi, nekad može biti lagano, ali nekad ne znate šta vas čeka tu noć”, kaže Šarić, policijski službenik u Policijskoj stanici Bihać.

A, prethodnih noći, posla je više nego inače. Obim posla policijskih službenika se dodatno poveća u vrijeme praznika, odnosno kada dolazi dijaspora.

“Morate više biti prisutni na terenu jer je zakonski zabranjeno voziti pod uticajem alkohola i u kontrolama vidimo kako dosta pijanih lica sjeda za volan”, Nermin Kljajić, ministar unutarnjih poslova USK.

Preventivno djelovanje i sigurnost građana je policajcima na prvom mjestu.

Iako se situacija s migrantima smirila u zadnje vrijeme, policajci u ovome kantonu i dalje imaju pune ruke posla. S druge strane, u službi ih nedostaje – u Unsko-sanskom kantonu trenutno fali 108 policajaca.

“Najveći broj policajaca nedostaje u gradu Cazinu i Sanskom Mostu, 27 i 24. U Kladuši nedostaje 14, u Krupi 14 u Bužimu pet i u Ključu isto pet ili šest”, kaže Kljajić.

Iako u Ministarstvu unutrašnjih poslova kažu da nisu u potpunosti zadovoljni kada je u pitanju položaj policijskih službenika, najavljuju da će u narednom periodu intenzivno raditi kako bi poboljšali uslove rada, ali i primanja.

Interes za ovaj posao postoji kažu mnogi, ali svakako bi bio puno veći kada bi i primanja bila veća.

Konkurs raspisan

Ministarstvo unutrašnjih poslova USK raspisalo je konkurs za prijem 108 policajaca, a njihovim prijemom se žele kadrovski ojačati ovdašnje policijske snage koje se posljednjih godina susreću s povećanim obimom policijskih poslova.

Prijem novih policajaca, kako je nedavno kazala Arijana Šabić, sekretarka MUP-a USK, vršiće se prema novom pravilniku koji je nedavno donesen, a njime se nastoji povećati nivo transparentnosti kada se radi o odabiru kandidata.

“Pravilnik podrazumijeva organizovanje pismenih testova za kandidate i ispit opšteg znanja, kao i poznavanja pravne oblasti koja se tiče obavljanja policijskih poslova. Također, novost je da, u odnosu na dosadašnje procedure, uslov za prijem kandidata neće biti morfološke osobine, poput recimo visine i težine, kakva je praksa bila do sada. Kada prođu test opšteg znanja, kandidati se podvrgavaju testu fizičkih sposobnosti”, kazala je Šabić za Nezavisne.

Na javni poziv mogu konkurisati kandidati starosti od 18 do 27 godina sa završenom srednjom školom, bez obzira na pol, a konkurs je otvoren do 2. januara iduće godine.