Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zavod za javno zdravstvo

U Kantonu Sarajevo 225 novozaraženih koronavirusom, još tri osobe preminule

Sarajevo: Trijaža pacijenata koji ulaze u Dom zdravlja
04.08.2020., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Trijaza pacijenata koji zele uci u Dom zdravlja u Vrazovoj ulici. U Bosni i Hercegovini u posljednja 24 sata registrirano 377 osoba zarazenih koronavirusom, a od toga je u Kantonu Sarajevo 157. Photo: Armin Durgut/PIXSELL

U isto vrijeme, oporavljene su 53 osobe. Broj aktivnih slučajeva infekcije koronavirusom trenutno je 1.162

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo, u Kantonu Sarajevo je u protekla 24 sata potvrđeno 225 novih slučajeva zaraze koronavirusom, javlja Anadolu Agency (AA).

Od ovog broja njih 142, odnosno 63,11 posto, pripadaju porodičnim klasterima ili su kontakti prethodno oboljelih te su u samoizolaciji od ranije.

Do jutros su stigli rezultati za 628 testiranih osoba, čiji uzorci su prikupljeni u periodu od 18. do 20. oktobra 2020. godine.

U isto vrijeme, oporavljene su 53 osobe. Broj aktivnih slučajeva infekcije koronavirusom trenutno je 1.162.

U Izolatoriju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu hospitalizirano je 60 osoba, od kojih dva koriste mehaničku potporu respiratora pri disanju. S bolničkog liječenja otpušteno je osam osoba.

Tri pacijenta su preminula, zbog čega je broj umrlih od posljedica infekcije koronavirusom porastao na 98.

Do danas je u Kantonu Sarajevo potvrđeno 6.188 zaraženih osoba, od čega je njih 4.928 oporavljeno od COVID infekcije.

U periodu od 7. do 21. oktobra ove godine rješenjima inspekcije naložene su 2.084 samoizolacije, nakon preporuka epidemiologa ili na osnovu rješenja Ministarstva zdravstva KS.

Zbog pogoršane epidemiloške situacije i ubrzanog širenja koronavirusa uz Kantonu Sarajevo, iz Zavoda za javno zdravstvo KS pozivaju sve građane na maksimalan oprez, odgovorno ponašanje i striktno pridržavanje mjera lične zaštite.