BiH

Zavod za javno zdravstvo

U Kantonu Sarajevo 367 novih slučajeva koronavirusa

28/10/2020

U prethodna 24 sata, evidentiran je oporavak 79 osoba, tako da je broj aktivnih slučajeva infekcije koronavirusom u Kantonu Sarajevo trenutno 2.371

U Kantonu Sarajevo je u protekla 24 sata potvrđeno 367 novozaraženih osoba koronavirusom, kažu podaci Zavoda za javno zdravstvo KS u srijedu, prenosi Anadolu Agency (AA).

Riječ je o rezultatima laboratorijskih testiranja 817 uzoraka, prikupljenih od 25. do 27. oktobra ove godine. Od pomenutog broja novozaraženih, porodičnim klasterima ili kontaktima prethodno oboljelih pripadaju 222 osobe, odnosno 60,49 posto, i u samoizolaciji su od ranije.

U prethodna 24 sata, evidentiran je oporavak 79 osoba, tako da je broj aktivnih slučajeva infekcije koronavirusom u Kantonu Sarajevo trenutno 2.371. Na bolničkom liječenju u Izolatoriju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu na Podhrastovima je 106 osoba, od kojih tri koriste mehaničku podršku respiratora pri disanju. Devet osoba je otpušteno s ovog bolničkog liječenja. Nije bilo smrtnih ishoda u liječenju, tako da je broj umrlih u KS ostao 114 osoba, ističu iz ZZJZ-a KS.

Do danas su u Kantonu Sarajevo potvrđene 7.844 zaražene osobe, od kojih se njih 5.359 oporavilo od COVID-19. U samoizolaciji se nalazi 3.966 osoba.

Iz Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo naglašavaju da je neophodno pridržavati se mjera lične zaštite, držanja fizičke distance, izbjegavanja rukovanja, čestog i temeljitog pranja ruku, održavanja lične higijene i higijene prostora. Također je upućena i posebna poruka poslodavcima i njihovim uposlenicima da se pridržavaju svih propisanih preventivnih mjera na radnim mjestima.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.