Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

vlada ks

U Kantonu Sarajevo 43 novozaražene osobe koronavirusom

Sarajevo: U Klinici za plućne bolesti trenutno je 65 pacijenata zaraženih koronavirusom
21.07.2020., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Trenutno je u izolaciji na Klinici za plucne bolesti Podhrastovi oko 65 pacijenata zarazenih koronavirusom. Direktorica KCUS-a Sebija Izatbegovic izjavila je da je situacija ozbiljna i da je sve manje mjesta na klinici. Kapacitet u izolaciji u Podhrastovima je 85 kreveta. Photo: Armin Durgut/PIXSELL

U Sarajevu, glavnom gradu Bosne i Hercegovine danas nije bilo preminulih usljed zaraze koronavirusom

Nakon analize 531 uzorka, prikupljenih u periodu 10. do 14. septembra ove godine, u Kantonu Sarajevo (Bosna i Hercegovina) potvrđene su 43 novozaražene osoba koronavirusom, javlja Anadolu Agency (AA).

”Porodičnim klasterima ili kontaktima prethodno oboljelih pripada njih 30, odnosno 69,76 posto, i u samoizolaciji su od ranije. U prethodna 24 sata, evidentiran je oporavak 35 osoba, tako da je broj aktivnih slučajeva infekcije koronavirusom trenutno 307”, saopštili su iz Vlade KS, te dodali:

”Na bolničkom liječenju u Izolatoriju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu na Podhrastovima su 23 osobe i većina ih je vitalno stabilna. Dvije osobe su na respiratoru, zbog mehaničke potpore u disanju. Četiri pacijenta su otpuštena iz Izolatorija sa hospitalizacije. Od posljednjeg izvještavanja, nije bilo smrtnih ishoda, tako da je ukupan broj umrlih od posljedica infekcije koronavirusom ostao 74”.

Do danas je u Kantonu Sarajevo potvrđeno 4.330 zaraženih osoba, od kojih je 3.949 oporavljeno od COVID infekcije.

U periodu od 31. augusta do 15. septembra ove godine, naloženo je 699 samoizolacija.