Testirano 746 uzoraka

U Kantonu Sarajevo 52 novozaraženih koronavirusom

Klinički centar Univerziteta u Sarajevu
20.07.2020., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Klinicki centar Univerziteta u Sarajevu. Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Jedan pacijent je na respiratoru, dok ih pet koristi kiseoničku potporu disanju iznad 15 litara u minuti

Prema biltenu Zavoda za javno zdravstvo KS, u protekla 24 sata u Kantonu Sarajevo su potvrđena 52 nova slučaja zaraze koronavirusom, nakon laboratorijskog testiranja 746 uzoraka.

U istom periodu, od Covid-19 infekcije oporavilo se 25 osoba. Nažalost, desio se i jedan smrtni ishod u liječenju.

Trenutno je na bolničkom liječenju 45 pacijenata, od kojih njih 33 ima akutnu infekciju, dok su ostali post-Covid ili se nalaze na opservaciji/trijaži.

Na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu liječi se 21 pacijent, a na liječenju u Općoj bolnici „Prim.dr. Abdulah Nakaš“ ih je 24.

Jedan pacijent je na respiratoru, dok ih pet koristi kiseoničku potporu disanju iznad 15 litara u minuti.

Kanton Sarajevo danas bilježi 270 aktivnih slučajeva Covid-19 infekcije. U samoizolaciji se trenutno nalaze 1.064 osobe.

Od početka pandemije u Kantonu Sarajevo evidentirano je ukupno 53.538 osoba zaraženih koronavirusom i 51.974 izliječenih.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, u proteklih sedam dana prosječan broj zaraženih je 39, dok sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika, iznosi 64.

– S obzirom na pojavu delta soja i njegove visoke zaraznosti, a u svrhu zadržavanja pozitivnih trendova, apeliramo na stanovništvo Kantona Sarajevo da poštuje mjere lične zaštite, održavanje fizičke distance 1,5 do dva metra, pravilno nošenje maske u zatvorenim i na otvorenim prostorima, ukoliko se ne može održati fizička distanca, kao i higijenu ruku. Posebno naglašavamo izbjegavanje dužeg zadržavanja u zatvorenim prostorijama gdje je mogući bliski kontakt kroz duži vremenski period i izbjegavanje gužvi i navedenih prostora. Sve osobe sa akutnim respiratornim smetnjama, povišenom temperaturom, bolovima u mišićima i opštom slabošću neka ostanu kući i kontaktiraju nadležne zdravstvene službe – ponavljaju i danas ključne mjere i preporuke iz Zavoda za javno zdravstvo KS.

U toku proteklog dana, na Zetri je aplicirano 828 doza vakcina. I danas se u ovom vakcinalnom centru nastavljaju “Dani otvorenih vrata”, u okviru kojih je omogućen pristup vakcinaciji svim građanima Kantona Sarajevo iznad 18 godina, bez prethodnih najava.

Iz Ministarstva zdravstva KS upućuju poziv i apeluju na građane da se vakcinišu, jer samo tako čuvaju sebe, ali i sve druge oko sebe, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.