Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

U protekla 24 sata

U Kantonu Sarajevo 76 novozaraženih koronavirusom, sedam preminulih

U dvorani Zetra u Sarajevu građani čekaju početak masovnog cijepljenja
21.04.2021., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - U dvorani Zetra gradjani kantona Sarajevo cekaju na pocetak masovnog cijepljenja na koje se prijavilo njih 60 tisuca. Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Proteklog dana na koronavirus su testirane 574 osobe.

U protekla 24 sata u Kantonu Sarajevo potvrđeno je 76 novozaraženih koronavirusom, dok su se u istom periodu 93 osobe oporavile od ove infekcije.

Od ovog broja novozaraženih, njih 56, odnosno 73,68 posto, pripada porodičnim klasterima ili kontaktima s ranije zaraženim osobama, zbog čega su u samoizolaciji od ranije, saopćeno je iz Kantona Sarajevo.

Preminulo je sedam pacijenata koji su bili zaraženi ovim virusom.

Proteklog dana na koronavirus su testirane 574 osobe.

Kanton Sarajevo danas bilježi 1.081 aktivni slučaj infekcije koronavirusom. Ukupan broj zaraženih je 51.829, dok je ukupan broj izliječenih 49.543. Trenutno su 4.384 osobe u samoizolaciji.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, u proteklih sedam dana, prosječan broj zaraženih je 67, dok sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika, iznosi 111.

Trenutno je u KS hospitalizirano 265 osoba i to na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu 184, a u Općoj bolnici “Prim.dr. Abdulah Nakaš” 81 pacijent. Na KCUS-u se nalazi šest pacijenata na respiratoru. U isto vrijeme, kiseoničku potporu disanju iznad 15 litara u minuti na KCUS-u koristi 30 pacijenata, a u Općoj bolnici njih osam. U protekla 24 sata s hospitalizacije su otpuštene 22 osobe.

U Covid-ambulantama Javne ustanove Dom zdravlja KS pregledana su 262 pacijenta, od kojih je šest transportovano u Opću bolnicu, a tri na KCUS.

Ukupan broj uzetih PCR briseva na punktovima i Covid-ambulantama je 328.

Covid-pozivni centar je zabilježio 498 poziva, a obavljeno je 213 razgovora s pacijentima putem telefonskih brojeva u Covid-ambulantama.

U Olimpijskoj dvorani “Huan Antonio Samaranch” (Zetra) već šest dana traje vakcinacija protiv koronavirusa građana starijih od 75 godina. Jučer je vakcinisano 1.720 osoba, te broj ukupno vakcinisanih na Zetri sada iznosi 9.790. Svaka vakcinacija je automatski zavedena u zdravstveni karton pacijenta.

U Zetru su do sada pozivane osobe iz ove starosne skupine po osnovu njihove online prijave. Nakon njih bit će pozivane osobe starije od 70 godina koje su se prijavile po istom principu, kao i novoprijavljeni sugrađani stariji od 75 godina, a sve shodno broju raspoloživih vakcina.

Iz Ministarstva zdravstva KS i zdravstvenih ustanova apaluju na građane da nastave s poštivanjem svih propisanih higijensko-epidemioloških mjera.