još 11 osoba

U Kantonu Sarajevo ponovo nije zabilježen nijedan smrtni slučaj

U ZEžetri nastavljeno cjepljenje građana Kantona Sarajevo starijih od 75 godina
10.05.2021., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - U sarajevskoj dvorani Zetra nastavljeno je cjepljenje gradjana Kantona Sarajevo starijih od 75 godina. Photo: Armin Durgut/PIXSELL

U COVID-ambulantama Javne ustanove Dom zdravlja KS pregledana su 153 pacijenta, od kojih su dva transportovana na KCUS, a tri u Opću bolnicu

U protekla 24 sata u Kantonu Sarajevo (KS) je nakon testiranja 376 osoba na prisustvo koronavirusa, kod 11 osoba potvrđeno je prisustvo infekcije, a tokom jučerašnjeg dana nije bilo preminulih osoba od posljedica koronavirusa, javlja Anadolu Agency (AA).

Istovremeno od COVID-19 infekcije oporavilo se 28 osoba.

Trenutno je u KS hospitalizirano 111 pacijenata, i to na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu 54, a u Općoj bolnici “Prim.dr. Abdulah Nakaš” 57 pacijenata. Nijedan hospitalizirani pacijent ne koristi podršku respiratora. U isto vrijeme, kiseoničku potporu disanju iznad 15 litara u minuti na KCUS-u koristi 10 pacijenata, a u Općoj bolnici njih šest. U protekla 24 sata sa hospitalizacije su otpuštene dvije osobe.

U COVID-ambulantama Javne ustanove Dom zdravlja KS pregledana su 153 pacijenta, od kojih su dva transportovana na KCUS, a tri u Opću bolnicu.

Ukupno je na drive-in punktovima i COVID-ambulantama uzeto 206 PCR testova. COVID-pozivni centar je zabilježio je 95 poziva, a obavljeno je i 139 razgovora sa pacijentima putem telefonskih brojeva u COVID-ambulantama.

Kanton Sarajevo danas bilježi 469 aktivnih slučajeva COVID-19 infekcije, a u samoizolaciji se trenutno nalazi 2.436 osoba.

Od početka pandemije u Kantonu Sarajevo evidentirano je ukupno 52.277 zaraženih koronavirusom i 50.505 izliječenih osoba.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, u proteklih sedam dana, prosječan broj zaraženih je 14, dok sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika, iznosi 23.

“Podsjećamo da će se imunizacija građana nastaviti sutra, u utorak, 18. maja 2021. godine, i to prema utvrđenom planu i prioritetima Zavoda za javno zdravstvo KS. Građani će biti pozivani, te dobiti termin kada da dođu na vakcinaciju. Za nastavak vakcinacije je osigurano 6.750 doza vakcina koje su stigle protekle sedmice putem COVAX i EU4HEALTH programa”, saopšteno je iz KS.

Od danas je u Zetri nastavljeno vakcinisanje uposlenika Ministarstva sigurnosti BiH i sigurnosnih agencija Bosne i Hercegovine koji primaju vakcine iz donacije Republike Turske. Iz Ministarstva zdravstva KS i zdravstvenih ustanova zahvaljuju građanima i mole ih da nastave sa poštivanjem svih propisanih higijensko-epidemioloških mjera.