Deset oporavljenih

U Kantonu Sarajevo sedam novozaraženih i jedna preminula osoba

koronavirus_covid19_maske_sarajevo_0620_apd (10)

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, u proteklih sedam dana, prosječan broj zaraženih je sedam, dok sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika, iznosi 12

U protekla 24 sata u Kantonu Sarajevo je na koronavirus pozitivno sedam osoba od testiranih 536. Od Covid-infekcije se oporavilo 10 osoba, ali je nažalost i jedna osoba preminula.

Od pomenutog broja novozaraženih četiri osobe pripadaju porodičnim klasterima ili kontaktima s ranije zaraženim osobama, zbog čega su u samoizolaciji od ranije.

Trenutno je u KS hospitaliziran 51 pacijent, i to u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu 30, a u Općoj bolnici „Prim.dr. Abdulah Nakaš“ njih 21. Nema pacijenata na respiratoru, a i kiseoničku potporu disanju iznad 15 litara u minuti ne koristi niko od hospitaliziranih koji se trenutno liječe od Covid-oboljenja u navedenim bolnicama.

U protekla 24 sata, jedna osoba je otpuštena s hospitalizacije. Kanton Sarajevo danas bilježi 209 aktivnih slučajeva Covid-19 infekcije. U samoizolaciji se trenutno nalazi 1.466 osoba. Od početka pandemije u Kantonu Sarajevo evidentirano je ukupno 52.526 osoba zaraženih koronavirusom i 51.034 izliječene.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, u proteklih sedam dana, prosječan broj zaraženih je sedam, dok sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika, iznosi 12.

Iz ove ustanove ponavljaju kako će porodični ljekari primati pozive za vakcinaciju svih građana koji se ne mogu prijaviti putem Viber-aplikacije, kao i da će spiskove sa njihovim imenima dostavljati svakog petka kako bi, kada stignu vakcine, prema prioritetima, sve osobe navedene u njima dobile obavještenje o terminima za vakcinaciju.

Jučer je u Olimpijskoj dvorani “Juan Antonio Samaranch” nastavljena imunizacija onkoloških pacijenata, kao i revakcinacija ranije vakcinisanih osoba, za što je aplicirano preko 800 doza. Kako je najavljeno, ista aktivnost bit će nastavljena i danas.

Iz Ministarstva zdravstva KS i zdravstvenih ustanova zahvaljuju građanima na saradnji i mole ih da nastave sa poštivanjem svih propisanih higijensko-epidemioloških mjera, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.