Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

U Koksari se nije desila ekološka katastrofa, nema razloga za paniku

soda_live

Povodom današnjih događaja u krugu Global Ispat Koksne Industrije d.o.o. iz ove kompanije tvrde da se u Koksari nije dogodila ekološka katastrofa, niti se radilo o ozbiljnijem incidentu, te da nema potrebe za širenjem panike

Naime, došlo je do poremećaja u tehnološkom procesu rada na koksnoj bateriji V koji je brzom reakcijom saniran.

– Također, želimo potvrditi da jeste došlo do određene emisije ispuštenog gasa. Međutim, kako je potvrdio i Jasmin Imširović, menadžer za okoliš Global Ispat Koksne Industrije Lukavac, nije se radilo o većoj nesreći – ističe se u saopćenju.

– Procjena tehničkog osoblja u trenutku ovih dešavanja je bila da nije došlo do nesreće većih razmjera stoga nismo o tome obavještavali Opštinski štab Civilne zaštite. O njemu je odmah telefonskim putem obaviješten načelnik Općine Lukavac Edin Delić i Federalna inspektorica za zaštitu okoliša Maida Bešlagić – kazao je Imširović.

Naglašeno je da tokom ispada nije bilo povrijeđenih osoba, te da je proces stavljen pod kontrolu u kratkom roku, a proizvodnja se i dalje odvija normalno.

– U GIKIL-u imamo standardnu operativnu proceduru ponašanja u ovakvim i sličnim situacijama na koje smo spremni pravovremeno odreagirati u svakom momentu, zbog čega se naši uposlenici kao i građani mogu osjećati sigurno – poručio je Imširović.

Global Ispat Koksna Industrija d.o.o. Lukavac zahvaljuje svojim radnicima, građanima kao i načelniku Opštine Lukavac Edinu Deliću, na podršci, te ukazanom povjerenju i razumijevanju.