Institut za nestale osobe BiH

U Komemorativnom centru u Tuzli identifikovane tri žrtve proteklog rata

posmrtni ostaci ekshumacija
Ilustracija: Fena

Identitet žrtava je dobiven najprije uz pomoć DNK metode, da bi potom taj identitet potvrdili i članovi njihovih porodica

U prostorijama Komemorativnog centra u Tuzli identifikovani su posmrtni ostaci tri žrtve proteklog rata. Radi se o žrtvama bošnjačke nacionalnosti, koje su nestale 1992. i 1995. godine na području Zvornika i Vlasenice.

Identitet žrtava je dobiven najprije uz pomoć DNK metode, da bi potom taj identitet potvrdili i članovi njihovih porodica.

Porodica je tako identifikovala Selimović (Bajro) Sabahudina, rođenog 1964. godine u Zalužju kod Bratunca. On je nestao 1995. godine na području Alihodžića u Vlasenici, a njegovi posmrtni ostaci ekshumirani su u aprilu prošle godine u Alihodžićima.

Porodica je, nakon identifikacije, dala saglasnost za ukop te žrtve na kolektivnoj dženazi u Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari, u julu ove godine.

Porodica je potvrdila i identitet Ademović (Mustafe) Džemala, rođenog 1952. godine u mjestu Pobuđe u Bratuncu. On je nestao 1992. godine na području Zvornika, a njegovi posmrtni ostaci su ekshumirani 2008. godine, na lokalitetu Križevačke njive – Zvornik.

Identifikovan je i Hamzabegović (Ibrahim) Smajo rođen 1959. godine u mjestu Glodi kod Zvornika. On je na području Snagova nestao 1992. godine, a njegovi posmrtni ostaci su ekshumirani iz grobnice koja je u Snagovu otkrivena u oktobru 2000. godine, saopćeno je iz Instituta za nestale BiH.