štete od potresa

U Kostajnici 17 objekata potrebno srušiti, 30 neuslovno za život (VIDEO)

kostajnica

Uvidom u stanje oštećenih objekata, utvrđeno je da je 17 objekata potrebno srušiti, a da je još 30 neuslovno za život. Ukupno je oštećeno 600 objekata

Kostajnica zbraja štetu koju je prouzrokovao zemljotres i uklanja dijelove objekata koji predstavljaju opasnost za stanovnike.

Uvidom u stanje oštećenih objekata, utvrđeno je da je 17 objekata potrebno srušiti, a da je još 30 neuslovno za život. Ukupno je oštećeno 600 objekata, javlja BHRT.

Prema prvim procjenama, šteta je veća od iznosa godišnjeg budžeta ove siromašne opštine,

Oko pedeset porodica ne može da boravi u svojim kućama. I, iako se trude, opštinski čelnici teško će moći da nađu rješenje bez nabavki stambenih kontejnera, koji još nisu dopremljeni.

Intenzivno se uklanjaju urušeni dimnjaci, i to u situaciji stalnog podrhtavanja tla. Do sada je uklonjeno 200-njak dimnjaka.

Načelnik opštine Kostajnica Nikola Janjetović istakao je da veliki problem predstavlja nedostatak građevinskog materijala.

“Neradni dani su, sutra će to biti puno bolje, sada se snalazimo, bukvalno crijep sa jedne kuće prebacujemo na drugu. Javljaju se ljudi, javio mi se načelnik /opštine Prnjavor Darko/ Tomaš, on će najvjerovatnije doći sutra, javio se i načelnik Zvornika /Zoran Stevanović/ koji je ponudio pomoć”, rekao je Janjetović.

On je dodao da danas i sutra očekuje prehrambene pakete iz Hrvatske i Hercegovine, te da se javio i jedan čovjek iz Banjaluke koji će sa svojim prijateljima prikupiti pakete sa hranom.

Janjetović je istakao da još ne može koristiti sredstva od 300.000 KM koja je, kao pomoć, Kostajnici prebacila Vlada Republike Srpske.

“Moj potpis još nije aktiviran, neradni su dani, kad bude aktiviran moći ću koristiti sredstva za sanaciju koja smo dobili od Vlade”, pojasnio je Janjetović, koji je dužnost načelnika opštine preuzeo sat vremena prije zemljotresa.