Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

U KS 134 osobe zatekli u radu “na crno”, kontrole se nastavljaju

inspekcija-auto

Uvažavajući jasno opredjeljenje Vlade KS u pogledu suzbijanja sive ekonomije i rada na crno u Kantonu Sarajevo, direktor Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Heni-Erduan Ćesir organizirao je jučer, u prostorijama Uprave, radni sastanak s tržišno-turističkim i inspektorima rada, koji svakodnevno, u terminu od 08.00 do 02.00 sata, provode nadzor nad radom pravnih i fizičkih osoba koje obavljaju ugostiteljsku, obrtničku, trgovačku ili uslužnu djelatnost.

Sastanak je održan s ciljem sagledavanja dosadašnje realizacije plana pojačanih aktivnosti i poduzetih mjera, te unaprjeđenja metodologije rada i ostvarivanja boljih efekata inspekcijskih kontrola, saopćeno je iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove.

Kako su istakli prisutni inspektori, za vrijeme trajanja festivala narodne muzike “Ilidža 2016”, njihove timske aktivnosti bile su prioritetno usmjerene na području te općine, kao i u Općini Novi Grad, a potom i u ostalim općinama u KS.

Naglašavajući da se prekršaji, koji se odnose na izdavanje fiskalnog računa i angažiranje radnika “na crno”, mogu sankcionirati samo kada ih na licu mjesta konstatiraju, inspektori su istakli i da je, posebno noću, njihov rad otežan. Tako se npr. nerijetko dešava da osobe koje rade “na crno” samovoljno napuštaju radna mjesta, odbijajući pokazati lična dokumenta, navodi se u saopćenju.

Bez obzira na otežavajuće okolnosti, inspektori KUIP-a su saglasni da u punom kapacitetu, svakodnevno, uključujući i dane vikenda, nastave pojačane nadzore svih pravnih i fizičkih osoba koja u Kantonu Sarajevo podliježu inspekcijskom nadzoru, bez ikakvih izuzetaka.

U posljednjih mjesec dana kantonalni tržišno-turistički i inspektori rada izvršili su ukupno 426 kontrola, od čega 145 kod pravnih i 281 kod fizičkih osoba. Na osnovu utvrđenog stanja izdali su 300 prekršajnih naloga u iznosu od 358.431,00 KM, te 134 osobe zatekli na radu u satusu “radnika na crno”.

O nastavku inspekcijskih aktivnosti, lokacijama i subjektima kontrole, Uprava će kao i do sada pravovremeno informirati javnost, kao i Vladu KS, poručili su iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove.