Epidemija

U KS 363 osobe oboljele od morbila, od njih 342 nevakicinisane!

vakcina

Od ovog broja najviše oboljelih je u općini Novi Grad čak 145, dok u Trnovu nema niti jedno oboljelo. Kada je riječ o starosti oboljelih najviše ih je u kategorijiod dvije do pet godina

Predstavnici Međunarodnog fonda za djecu (UNICEF) Ujedinjenih naroda (UN) i Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) u BiH upozorili su na zabrinjavajuću situaciju u vezi sa epidemijom morbilima u Kantonu Sarajevu.

Prema informacijama kojima raspolažu ove dvije međunarodne organizacije, procenat kolektivnog imuniteta, odnosno ukupne zaštićenosti u određenim dijelovima Sarajeva je čak niži od 50 posto. To praktično znači da pojedinim dijelovima Sarajeva čak ni svaka druga osoba nije vakcinisana.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS u kantonu su 363 osobe oboljele od morbila. Koliko je vakcinacija važna govori podatak da su 342 osobe oboljele imale status nevakicinisanih, sedam oboljeli su imali nepotpunu vakcinaciju, jedno oboljelo je vakcinisano i za 13 oboljelih je nepoznat status o vakcinalnom statusu.

Od ovog broja najviše oboljelih je u općini Novi Grad čak 145, dok u Trnovu nema niti jedno oboljelo. Kada je riječ o starosti oboljelih najviše ih je u kategorijiod dvije do pet godina.

Iako iz zdravstvenih institucija ističu da vakcina ima dovoljno, prvi nezvanični podaci govore da bi moglo doći do nestanka vakcina. Vlada Kantona Sarajevo je 15. marta na vanrednoj konferenciji za novinare pozvala sve roditelje da vakcinišu svoju djecu kako bi zaštitili kompletno stanovništvo. Od početka epidemije zabilježen je i jedan smrtni slučaj.

Na svu sreću podaci govore da od 11. kalendarske sedmice u ovoj godini kada je zabilježen maksimalan broj oboljelih, primjetan je lagani trend opadanja broja prijava.