U KS 50 posto osnovaca sa poremećenim indeksom tjelesne mase

ks_djeca_pretilost

Pedeset posto osnovaca u Kantonu Sarajevo ima poremećen indeks tjelesne mase.

To su pokazali prvi rezultati mjerenja u okviru projekta “Borba protiv pretilosti djece u osnovnim školama KS”, koje realizuje Udruženje sport i zdravlje Sarajevo u saradnji sa Ministarstvom za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo.

Stručni tim, predvođen profesorom na Fakultetu tjelesnog odgoja i sporta i članom ovog udruženja Erolom Kovačevićem uz pomoć savremenog instrumetarija vrši analizu tjelesne strukture učenika petih razreda.

– U ovoj fazi testiramo jednu generaciju dječaka i djevojčica. Uz pomoć instrumentarija pod nazivom “In body” utvrđujemo strukturu tijela djece, a dobivene egzaktne podatke uporedit ćemo sa rezultatima studije o pretilosti djece koja je urađena u školama početkom ove godine. Preciznije, dobijamo konkretne pokazatelje o količini potkožnog masnog tkiva i mišićne mase kod djece te utvrđujemo trendove njihovog rasta i razvoja – objasnio je Kovačević.

Naglasio je da u testiranju učestvuju samo učenici čiji su roditelji dali svoju saglasnost za to.

Također, cilj je i da se kroz četverogodišnji ciklus praćenja ove generacije učenika obuhvaćene projektom, utvrdi i to da li mjere koje se poduzimaju u borbi protiv pretilosti kroz obrazovni sistem daju rezultate.

Mjerenja varijabli tjelesne strukture počelo je jučer u prostorijama Gimnazije Obala, za učenike osnovnih škola iz općina Centar i Stari Grad, dok će za učenike sa područja drugih općina mjesta održavanja mjerenja naknadno utvrditi Ministarstvo.

Nakon završenog testiranja, učenici će dobiti izvještaj sa navedenim parametrima i slikovitim prikazom stanja njihove konstitucije, kao i sa elemetarnim preporukama za poduzimanje daljih aktivnosti.

Izvještaj će biti dostavljen i resornom kantonalnom ministarstvu, saopšteno je iz Press službe KS.