Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Počele pripreme za NATO vježbu otklanjanja posljedica katastrofa u BiH

tk_nato

Počele su pripreme za NATO vježbu otklanjanja posljedica katastrofa „Bosna i Hercegovina 2017“, koja bi u septembru trebalo da bude održana na području Tuzlanskog kantona, saopćeno je iz kantonalne vlade.

Tokom današnjeg dana predstavnici zemalja učesnica će posjetiti lokacije na kojima je planirano izvođenje vježbe, kako bi već od sutra počele konkretne aktivnosti u vezi s planiranjem.

Pripreme su počele jučerašnjom plenarnom konferencijom i prvim zvaničnim okupljanjem predstavnika zemalja učesnica. Prisustvovalo je oko 130 učesnika iz 32 zemlje svijeta.

– Čast nam je i zadovoljstvo biti u prilici da ugostimo predstavnike zemalja članica NATO-a i drugih zemalja koje će učestvovati u ovoj, za nas izuzetno važnoj vježbi. Prilika je ovo da pokažemo da se možemo nositi i s organizacijom najkompleksnijih zadataka, ali i da pokažemo koliko su naše strukture spremne i sposobne da odgovore i na najveće izazove koje mogu prouzročiti elementarne nepogode – rekao je tokom konferencije premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić i dodao da će vježba biti prilika i da pokažemo sta smo to naučili iz nepogoda koje su nas pogodile 2014. godine te da sa predstavnicima drugih zemalja uvježbamo koordinirane akcije.

U vježbi treba da učestvuju oko 800 spasilaca i drugih članova različitih službi koje će u Tuzlu, zbog učešća u vježbi, poslati zemlje članice NATO-a.

Vježba otklanjanja posljedica katastrofa bi trebala simulirati krizne situacije poput zemljotresa, poplave, hemijskog incidenta i rudarske nesreće.