BiH

Aida Pilav

U KS izvršeno 272 testiranja, od čega 24 pozitivna slučaja

31/03/2020

U samoizolaciji su trenutno 1.962 osobe, dok su 1.152 naša sugrađana izašla iz samoizolacije.

Predsjednica Kriznog štaba Kantona Sarajevo Aida Pilav danas je, na zajedničkoj pres-konferenciji Vlade i Kriznog štaba KS, rekla da je dosad izvršeno ukupno 272 testiranja na koronavirus, te da se pokazalo da su pozitivna 24 naša sugrađanina.

To znači da je u ukupnom broju 10 posto pozitivnih, a testiranje se, kako je dodala, vrši s medicinskim i epidemiološkim indikacijama. Također, prema njenim riječima, ovaj broj govori u prilog da 90 posto akutnih respiratrnih simptoma pripada influenci ili nekim drugim akutnim respriratornim uzročnicima. Tri građanke su hospitalizirane i radi se o osobama koje su stabilne i bez teške kliničke slike i vjerovatno u nekom narednom periodu odlaze na kućno lječenje.

– U samoizolaciji su trenutno 1.962 osobe, dok su 1.152 naša sugrađana izašla iz samoizolacije. Dobro su uhodani mobilni timovi doma zdravlja koji vrše testiranje u kućnim uslovima i napravljeno je 61 testiranje u toku jučerašnjeg dana – dodala je Pilav.

Naglasila je da testova ima dovoljno i rade se ubrzana testiranja po akutnim respiratornim infekcijama. Pilav je navela da nema mjesta panici i ponovo pozvala građane da poštuju izrečene mjere.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.