BiH

446 testiranih

U KS tri nova slučaja zaraze, nema preminulih

25/06/2021

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, u proteklih sedam dana prosječan broj zaraženih je pet, dok sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika, iznosi osam

U protekla 24 sata u Kantonu Sarajevo su potvrđena tri nova slučaja zaraze koronavirusom, testirano je 446 naših sugrađana, a od Covid-19 infekcije oporavilo se devet osoba. U istom periodu nije bilo preminulih osoba od posljedica ove infekcije.

Od pomenutog broja novozaraženih, dvije osobe pripadaju porodičnim klasterima ili kontaktima sa ranije zaraženim osobama, zbog čega su u samoizolaciji od ranije.

Trenutno je na bolničkom liječenju 40 pacijenata, i to na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu 23, a u Općoj bolnici „Prim.dr. Abdulah Nakaš“ njih 17. Nema pacijenata na respiratoru, niti onih koji koriste kiseoničku potporu disanju. U protekla 24 sata, sa bolničkog liječenja je otpuštena jedna osoba.

Kanton Sarajevo danas bilježi 134 aktivna slučaja Covid-19 infekcije. U samoizolaciji se trenutno nalaze 804 osobe. Od početka pandemije u Kantonu Sarajevo je evidentirano ukupno 52.638 osoba zaraženih koronavirusom i 51.220 izliječenih.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, u proteklih sedam dana prosječan broj zaraženih je pet, dok sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika, iznosi osam.

U Covid-ambulantama Javne ustanove Dom zdravlja KS pregledano je 48 pacijenata, od kojih je po jedan transportovan na KCUS i Opću bolnicu. Na drive-in punktu na Vrbanji uzeta su 33 brisa, a ukupno je na drive-in punktu i u Covid-ambulantama uzeto 146 briseva za PCR testiranje. Covid-pozivni centar je zabilježio 112 poziva, a 134 razgovora sa pacijentima su obavljena putem telefonskih brojeva u Covid-ambulantama.

Iz Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS saopćavaju da je danas u Zetri planirana revakcinacija samo onkoloških pacijenata. Revakcinacija građana Pfizer vakcinama prolongirana je nekoliko dana, do okončanja provjere ovih vakcina u Agenciji za lijekove BiH. O terminima revakcinacije građani će biti blagovremeno obaviješteni putem Informacionog sistema zaduženog za pozivanje građana na vakcinaciju, kao i putem medija, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.