BiH

Zavod za javno zdravstvo KS

U KS-u 106 novozaraženih koronavirusom, nije bilo umrlih

17/10/2021
FOTO: Ilustracija

Udio vakcinisanih osoba u broju hospitaliziranih je 11,59 posto

Proteklog dana, u Kantonu Sarajevo je potvrđeno 106 novih slučajeva zaraze koronavirusom nakon laboratorijskog testiranja 747 uzoraka, saopćila je Službe za protokol i press KS, pozivajući se na podatke Zavoda za javno zdravstvo KS.

U istom periodu se od Covid infekcije oporavio 101 pacijent, nije bilo umrlih.

Trenutno su na bolničkom liječenju 164 pacijenta, od kojih 157 s akutnom infekcijom, dok su ostali post-covid ili su na opservaciji/trijaži.

Udio vakcinisanih osoba u broju hospitaliziranih je 11,59 posto.

U Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu liječi se 100 oboljelih od Covid-19, a u Općoj bolnici “Prim. dr. Abdulah Nakaš” 64. Na respiratoru je šest pacijenata, dok ih 12 koristi neinvazivnu ventilaciju. Kiseoničku potporu disanju iznad 15 litara u minuti ima 18 pacijenata.

Kanton Sarajevo danas bilježi 1.383 aktivna slučaja Covid-19 infekcije. U samoizolaciji su trenutno 2.584 osobe.

Od početka pandemije, u Kantonu je evidentirano ukupno 61.298 osoba zaraženih koronavirusom i 58.486 izliječenih.

U proteklih sedam dana, prosječan broj zaraženih je 137, dok sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika, iznosi 228, ističu iz Zavoda za javno zdravstvo KS.

U Covid-ambulantama Javne ustanove Dom zdravlja KS pregledano je 325 pacijenata, od njih je petoro transportovano na bolničko liječenje.

Na drive-in punktovima i u Covid-ambulantama uzeto je 715 PCR briseva. Drive-in punktovi na Vrbanji, Ilidži i u Semizovcu rade svakog dana od 7.30 do 20 sati.

Covid-pozivni centar zabilježio je 442 poziva, a obavljena su i 252 razgovora s pacijentima telefonom u Covid-ambulantama.

Proteklog dana, aplicirana je ukupno 1.841 doza vakcina, od toga 1.822 na punktovima u dvorani Zetri i 19 na vakcinalnim punktovima u domovima zdravlja.

U Zetri i dalje traju “Dani otvorenih vrata”, omogućena je vakcinacija, bez najava, svim građanima Kantona Sarajevo iznad 18 godina.

Također je i na vakcinalnim punktovima u domovima zdravlja Vogošća, Ilijaš, Hadžići, Trnovo, Ilidža, Stari Grad, Novi Grad i Novo Sarajevo omogućeno vakcinisanje stanovnicima ovih lokalnih zajednica starijih od 18 godina, također bez prethodne najave.

Revakcinacija se vrši na punktovima na kojima su primljene prve doze vakcina.

Ministarstvo zdravstva KS još jednom poziva građane da se vakcinišu kako bi sačuvali svoje i zdravlje osoba u svojoj okolini. Iz ovog ministarstva i zdravstvenih ustanova zahvaljuju građanima na saradnji, te ih pozivaju da i dalje poštuju sve propisane higijensko-epidemiološke mjere.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.