BiH

privremeni prihvatni centar

U Modnom kutku u Ušivku kreativne žene stvaraju novi modni brend

17/10/2021

Svesrdnu pomoć u realizaciji njihovih kreativnih ideja pruža im koordinatorica Modnog kutka, modna dizajnerica Aleksandra Lovrić, koja u razgovoru za Fenu kaže da su na samom početku, prije tri mjeseca, počeli s izradom zaštitnih maski, a sada već stvaraju modni brend "Made in BiH by people on the move” (“Napravljeno u BiH od strane osoba u pokretu“)

U Modnom kutku, u privremenom prihvatnom centru Ušivak nadomak Sarajeva, djevojke i žene koje trenutno tu borave, kreiraju i izrađuju odjevne predmete i modne dodatke, stvarajući tako novi modni brend.

Svesrdnu pomoć u realizaciji njihovih kreativnih ideja pruža im koordinatorica Modnog kutka, modna dizajnerica Aleksandra Lovrić, koja u razgovoru za Fenu kaže da su na samom početku, prije tri mjeseca, počeli s izradom zaštitnih maski, a sada već stvaraju modni brend “Made in BiH by people on the move” (“Napravljeno u BiH od strane osoba u pokretu“).

– Pod krovom IOM-a i uz podršku Evropske unije, pokrenuli smo ovaj naš mali brend za koji vjerujem da će prerasti lokalni i da će biti regionalnog karakreta. Trenutno radimo na osmišljavanju samog logotipa, vizuelizacije i brendiranja – navela je Lovrić, te najavila da pripremaju i modnu reviju koja bi trebala biti održana 18. decembra.

Kaže da nije teško potaknuti kreativnost kod ovih žena koje dolaze iz različitih zemalja, te da na neki način one podižu i njen nivo kreativnosti.

Istaknula je da zajedno sve osmišljavaju, te da imaju “super sinergiju naše tradicionalne kulture i njihove tradicionalne kulture“ i to pokušavaju kroz svoje proizvode i da pokažu.

– Oni posjeduju nevjerovatne vještine izrade odjeće, ne samo šivanja nego i pletenja, kukičanja, sve ono što i naše žene znaju. Oni ovdje pokazuju sasvim drugačije teksture, ornamente i oblike, što može biti fenomenalno za našu tekstilnu industriju. Zaista nije teško i podjednako je uživanje i zadovoljstvo bavit se ovim, ne mogu reći poslom, ovo je zaista nešto u čemu se uživa – naglašava Lovrić.

Rose iz Afganistana, zajedno s majkom i sestrama, rado provodi vrijeme u Modnom kutku, gdje ima mogućnost da ispolji svoju kreativnost i talenat koje nesumnjivo posjeduje.

– Na ovom putu sam došla do Bosne i sada sam tu sa još mnogo drugih, kreativnih ljudi, u smislu mode i dizajna – kazala je ona.

Kaže da je sretna što ima priliku da pokaže svoje sposobnosti, talenat i da radi ono što joj se sviđa.

– Sretna sam što se mogu time baviti sada i ovdje, zajedno s prijateljima koji me podržavaju iz IOM-a i sa Aleksandrom. Ona mi je od velike pomoći i daje podršku svima nama – kazala je Rose.

Kamp menadžerica privremenog prihvatnog centra Ušivak Azra Ibrahimović Srebrenica je napomenula da je Modni kutak u ovom centru uspostavio IOM (Međunarodna organizacija za migracije) uz finansijsku podršku Evropske unije.

Po njenim riječima, ovo je rezultat razgovora s korisnicima ovog kampa i na temelju onoga što su oni izjavili i potrebe da svoje slobodne vrijeme na neki način upotpune i “da svojim doprinosom mijenjaju negativnu sliku o migrantima koja se, na žalost, stvorila u javnosti“.

– Cilj ovoga je da im se pruži podrška, da se uspostavi jedan kutak u kojem se oni mogu kreativno izražavati, da stvaraju, da se osjećaju korisnim i da na neki način time doprinosimo i poboljšanju uslova njihovog boravka ovdje. Svakako da utičemo na pozitivnu svijest i njihovo mentalno zdravlje, koje je izuzetno važno – navela je Ibrahimović Srebrenica.

Napomenula je da isti ovakav modni kutak postoji i u privremenom prihvatnom centru Blažuj, koji je također uspostavio IOM uz pomoć EU.

Ističe također da situacija u kojoj su se našle žene koje borave u ovom prihvatnom centru nije nimalo lagana.

– To su žene koje su već dugo na putu sa svojim porodicama, s malom djecom, djecom koja odrastaju na putu kroz razne i različite zemlje koje prolaze. Majkama, suprugama, sestrama je vjerovatno ovo i najteže, jer se one moraju boriti sa svim tim nedaćama, brinuti se o porodici, o djeci. Sigurno da je ovakav jedna kutak mjesto gdje one mogu razmijeniti svoja iskustva, neke lijepe ideje, mogu razgovarati, povjeriti se jedna drugoj. Uz pratnju i rad IOM-ovog osoblja s njima, sigurno im se može pomoći i prepoznati neke od teških situacija u kojima s nalaze i u kojima im je potrebna stručna pomoć – smatra Ibrahimović Srebrenica.

Dodaje da im sigurno puno znači sama mogućnost da dva ili tri sata, ili koliko god one žele, provedu u jednom ambijentu koji je njima prilagođen, koji je njihov, gdje se govori njihov jezik.

– Imamo i naše kulturološke medijatore koji im pomažu. Sigurno da puno znači da ih malo odvede iz ove realnosti u neki ljepši svijet, svijet u kojem one kreiraju i stvaraju i osjećaju se korisnim. Sigurno da pomaže, utiče pozitivno na njihovu psihu, sami- tim mijenja se i raspoloženje i odmah su bolji odnosi u samoj porodici – zaključila je Ibrahimović Srebrenica.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.