Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

U Libiji nedavno otet državljanin BiH, kompanija platila otkupninu

libija22222

Prije desetak dana u Libiji je bio otet državljanin Bosne i Hercegovine, ali je taj slučaj bio vrlo brzo riješen, rekao je pomoćnik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Zoran Perković, gostujući u emisiji Kontekst.

Kako Al Jazeera nezvanično saznaje, riječ je o zaposleniku jedne domaće kompanije koja posluje u toj zemlji.

“Ministarstvo vanjskih poslova je vodilo aktivnost, radilo se o klasičnoj otmici zbog novca. Dakle, kriminalna grupa koja je otela stranog državljanina i odlučila da na taj način pokuša zaraditi neki novac”, rekao je za Al Jazeeru Perković.

“Cijelu aktivnost smo vodili van očiju javnosti, jednostavno zato jer smo procijenili da će biti puno efikasnije ukoliko svemu tome ne damo publicitet. Taj čovjek je oslobođen nakon nekoliko dana. Plaćen je odgovarajući iznos za njegovu slobodu i vraćen je u kamp kompanije za koju radi.”

O okolnostima ovog događaja Al Jazeera je razgovarala i sa Ibrahimom Efendićem, ambasadorom BiH u Libiji, koji je bio direktno uključen u ove pregovore.

“Mi smo pokrenuli sve naše veze, i preko Tripolija i preko Sarajeva, i zaista su Libijci, zvaničnici, privatne osobe, ugledne osobe, tribunali i lideri plemena, bili angažovani. Otmičari ništa nisu tražili osim novca, a to je bila vrlo simbolična suma novca, čak nije za pomena. Novac je isplatila firma”, kazao je Efendić.

On je opisao i kako je tekao cijeli proces pregovora i oslobađanja bh. državljanina preko veza u Libija.

“U arapskim zemljama je vrlo važno da vođe plemena, koji su ugledni ljudi, priđu toj stvari i preko porodica i plemena stupe u kontakt s tim ljudima, jer vrlo je važno bilo locirati otmičare. Onda su oni svim tim svojim vezama uspjeli da čovjeka oslobode, pregovori su trajali pet-šest dana”, dodao je.

Efendić je naglasio da kompanije iz BiH i njena ambasada nisu mete terorističkih organizacija u Libiji, a da je ova otmica bila slučajnost.

“Situacija u Libiji je turbulentna, politički i bezbjedonosno, naših firmi ima desetak, što državnih, privatnih i mješovitih i rade širom Libije.”

Otmica dvoje službenika Ambasade Srbije u Libiji, Slađane Stanković i Jovice Stepića, u novembru prošle godine potresla je Srbiju.

Oni su poginuli 19. februara, a Pentagon osporava tvrdnje da je dvoje civila nastradalo nakon zračnog udara američkih snaga na mete ISIL-a u Libiji.

Zvaničnici Srbije, s druge strane, tvrde da je obdukcioni nalaz pokazao da su Stepić i Stanković nastradali od posljedica detonacije i da nisu mučeni.