Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

bh. svetište

U Međugorju nude apartmane izbjeglicama iz Ukrajine, tu su već dvije porodice

Zbog koronavirusa smanjen je broj hodočasnika u Međugorje
10.03.2020., Medjugorje, Bosna i Hercegovina - Zbog koronavirusa smanjen je broj hodocasnika u svetiste.rPhoto: Denis Kapetanovic/PIXSELL

Udruga turizma, hotelijerstva i iznajmljivača soba Međugorja ponudila je pomoć organizacijama koje pomažu u humanitarnoj krizi nastaloj ruskim napadom na Ukrajinu

Turistički radnici u Međugorju priključili su se velikoj humanitarnoj akciji s ciljem smještaja ukrajinskih izbjeglica, a u tom svjetski poznatom mjestu molitve trenutno se nalaze dvije porodice iz države koja je izložena ruskoj agresiji.

Udruga turizma, hotelijerstva i iznajmljivača soba Međugorja ponudila je pomoć organizacijama koje pomažu u humanitarnoj krizi nastaloj ruskim napadom na Ukrajinu, prenosi Hina.

“Na ovaj način želimo pokazati da nam nije samo posao prihvat hodočasnika već i pomoć ljudima kada su u nevolji”, rekao je predsjednik Udruge turizma, hotelijerstva i iznajmljivača soba Međugorja Davor Ljubić.

“Za sada nemamo najava dolaska velikih organiziranih skupina”, rekao je dodavši da su ih predstavnici humanitarnih organizacija izvijestili da se trenutačno ukrajinske izbjeglice uglavnom smještaju u obližnje zemlje.

Izrazio je spremnost prihvata određenog broja izbjeglica, što bi trebalo koordinirati i s tamošnjim lokalnim vlastima.

Po njegovim riječima, dvije obitelji iz Ukrajine, koje su se kanile vratiti u domovinu nakon nedavnog hodočašća, ostale su u Međugorju.

“Njih su smjestile i udomile porodice kod kojih su bili na hodočašću te se sada o njima skrbe”, naveo je Ljubić.

Dodaje da se u Međugorju nalazi još 50-ak grkokatoličkih svećenika koji su ondje bili na duhovnoj obnovi. Oni se, prema Ljubićevim riječima, žele vratiti u Ukrajinu te biti sa svojim porodicama i vjernicima. Sada se traži način kako bi se vratili u ratom zahvaćenu državu.

Prema najavi radio stanice Mir iz Međugorja, na poticaj zajednice “Svjetlo Marijino”, koju čine ljudi iz istočnoeuropskih zemalja, uključujući i Ukrajince, sutra će se na mjestu Plavoga križa u Međugorju moliti krunica za prestanak rata i mir u Ukrajini.