BiH

U Mostaru izvedena premijera komedije “Sjajni momci”

23/06/2016

Bosanskohercegovački glumci Senad Bašić, Moamer Kasumović i Mustafa Nadarević u četvrtak su navečer pred punom velikom dvoranom u Hrvatskom domu Hercega Stjepana Kosače u Mostaru izveli premijeru komedije “Sjajni momci”.

Predstava je nastala po tekstu Neila Simona “Sunshine Boys”, a govori o dvojici glumaca starije generacije, koji se zajedničkim televizijskim nastupom, nakon godina međusobnoga neslaganja, pokušavaju vratiti na staze stare slave.

– Predstava je priča o glumačkom poslu, glumačkim mukama i nesrećama, o vražjem glumačkom egu – kazao je uoći premijere Mustafa Nadarević.

Tekst Neila Simona “Sunshine Boys” do sada je dva puta ekraniziran, 1975. kada su u naslovnim ulogama bili George Burns i Walter Matthau, te 1996. kada glavne uloge preuzimaju Woody Allen i Peter Falk.

sjajni momci

Inače, glumci Bašić, Kasumović i Nadarević već deset godina surađuju zajedno na televizijskog seriji “Lud, zbunjen, normalan”.

– Nakon deset godina zajedničkoga rada nas trojica postali smo više od prijatelja, praktično tri brata, i stoga smo htjeli napraviti predstavu koja neće biti ‘tezga’, koju nećemo raditi zbog para, već u kojoj ćemo se mi igrat i zabaviti – kazao je Mustafa Nadarević.

Senad Bašić istaknuo je kako je nakon televizijskoga angažmana iscrpljen te željan kazališta.

– Iscrpljeni smo i umorni od televizijske mašinerije koja melje glumce kao mašina za faširanje glumaca. Nakon desetogodišnjega televizijskog projekta vraćamo se teatru, vraćamo se daskama koje život znače, jer ništa ne može zamijeniti teatar – kazao je Bašić.

Najmlađi glumac od spomenute trojke Moamer Kasumović kazao je kako je ideja, zapravo, bila Bašićeva, a da su je Mustafa Nadarević i on objeručke prihvatili.

– Zadnjih deset godina postali smo istinski prijatelji i Senadovu ideju da zajedno postavimo predstavu objeručke smo prihvatili, i Mustafa i ja. Ljudi su nas do sada uglavnom gledali na televiziji, a ovom predstavom odlučili smo napraviti omaž glumcu, jer nekako imamo osjećaj da se naša profesija podaštava. Naš je cilj zabaviti publiku i staviti glumačku profesiju tamo gdje joj je mjesto – istaknuo je Kasumović.

Nakon mostarske premijere, “Sjajni momci” predstavit će se sarajevskoj publici, a na jesen slijedi turneja po Bosni i Hercegovini i susjednim zemljama.

Komentari