Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Mostar

U Mostaru oborena i išarana ploča s prikazom centra “Mevlana”

u mostaru oborena ploča
FOTO: Fena

Mostarski muftija je na sjednici Skupštine naveo kako je koncept Interkulturnog centra ”Mevlana” ”kompromisno rješenje za grad Mostar, ispod kojeg Bošnjaci u Mostaru ne mogu dalje ići” te da ima potporu međunarodnh krugova

Oborena je i išarana ploča kojom se najavljuje izgradnja Interkulturnog centra ”Mevlana” na prostoru parkinga pored gradilišta Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru, a koja je osvanula u subotu jutro.

Na ploči se navodi kako su naručitelji projekta Medžlis Islamske zajednice Mostar i Muftijstvo mostarsko, te da je rok za izvođenje radova 2024-2025.

Naime, na prijedlog mostarskog muftije Salema ef. Dedovića Skupština MIZ Mostar usvojila je idejno rješenje Interkulturnog centra ”Mevlana” čiju je izgradnju sporna ploča najavila.

“Kompromisno rješenje za grad Mostar”

Mostarski muftija je na sjednici Skupštine naveo kako je koncept Interkulturnog centra ”Mevlana” ”kompromisno rješenje za grad Mostar, ispod kojeg Bošnjaci u Mostaru ne mogu dalje ići” te da ima potporu međunarodnh krugova.

u mostaru oborena ploča
FOTO: Fena

Grad Mostar je reagirao osudom te najavom uklanjanja nelegalno postavljene ploče.

“Ovakav oblik djelovanja je klasičan primjer provokacije i protupravnih radnji jer na ovoj lokaciji Grad Mostar nije izdao niti je u proceduri izdavanja dozvola za gradnju objekta čiji naziv je vidljiv na protupravno postavljenoj tabli. Grad Mostar će dalje poduzeti pravne korake kako bi se ova tabla uklonila s predmetnog mjesta”, naveli se u jučerašnjem priopćenju iz Grada Mostara.

Islamska zajednica, naime, tvrdi da se na tom prostoru 1800-ih nalazilo muslimansko groblje koje je dolaskom Austrougarske ekshumirano te insistira na izgradnji vlastitog vjerskog objekta dok se protivi izgradnji obližnje zgrade Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) Mostar.

Iz Grada tvrde kako HNK Mostar ima uredne dozvole dok regulacijski plan kojim bi se riješilo pitanje izgleda i daljnje izgradnje središnje gradske zone još nije donesen.