Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nakon 28 godina

U Mostaru počela promjena tabli ulica sa ustaškim imenima

Nekadašnja ulica dr. Mile Budaka preimenovana u ulicu Alekse Šantića
Foto: Mirsad Behram; RFE/RL

Komisiju za izmjenu naziva ulica su činili gradonačelnik, (Hrvatska demokratska zajednica BiH, HDZ) predsjednik Gradskog vijeća (Stranka demokratske akcije, SDA), te predsjednici klubova vijećnika tri konstitutivna naroda (Bošnjaci, Srbi i Hrvati)

U Mostaru je počelo mijenjanje tabli na ulicama koja su nosila imena ustaških zvaničnika iz Drugog svjetskog rata. Ovo je za Radio Slobodna Evropa (RSE) potvrdio gradonačelnik Mostara, Mario Kordić.

Time je okončan period od 28 godina kako su u takozvanim zapadnom dijelu Mostara, u kojem pretežno žive građani hrvatske nacionalnosti, ulice nosile nazive po osobama koje su u istoriji zabilježene kao predstavnici fašističkog terora provođenog nad drugim narodima i neistomišljenicima.

Odluku o promjeni naziva ulica je donijelo Gradsko vijeće Mostara polovinom jula 2022. godine.

Odlučeno je da se ulici dr. Mile Budaka, zvaničnika u Vladi tzv. Nezavisne Države Hrvatske (NDH), vrati predratni naziv Alekse Šantića.

Ulica Vokića i Lorkovića, ministara u Vladi NDH, dobila je novi naziv Ulica Tina Ujevića, dok je Ulica Đure Spuževića dobila naziv Ulica Ismeta Ice Voljevice.

Ulica tabornika Ive Zelenike od odluke Gradskog vijeća Mostara zove se Ulica Ciglana, dok Ulica Rafaela Bobana mijenja naziv u Ulica fra Ljudevita Laste.

Ulica nazvana po ustaškom povjereniku za BiH, Juri Francetiću, ubuduće će nositi naziv Humska ulica.

Poslijeratne nazive ulica dalo je 1995. godine tadašnje Opštinsko vijeće u takozvanom zapadnom, većinski hrvatskom dijelu Mostara, na području pod kontrolom Hrvatskog vijeća obrane (HVO).

Tada je odlučeno da tih šest ulica bude nazvano po zvaničnicima NDH.

Nova imena ulica u Mostaru
Berin Terović (RFE/RL Graphics)

Šta je prethodilo promjeni ulica?

Nove nazive mostarskih ulica predložila je posebna Komisija koju je Gradsko vijeće formiralo 28. juna.

Komisiju za izmjenu naziva ulica su činili gradonačelnik, (Hrvatska demokratska zajednica BiH, HDZ) predsjednik Gradskog vijeća (Stranka demokratske akcije, SDA), te predsjednici klubova vijećnika tri konstitutivna naroda (Bošnjaci, Srbi i Hrvati).

Komisija je formirana nakon što je u Gradsko vijeće stigao zahtjev kojeg su potpisali visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt, britanski ambasador u BiH Matthew Field, ambasador Sjedinjenih Država u BiH Michael Murphy, šef Delegacije Evropske unije u BiH Johann Sattler i šefica Misije Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju u BiH Kathleen Kavalec.

To nije prvi put da se neka komisija bavila pitanjem izmjena naziva ovih pet ulica.

Gradsko vijeće Mostara je u dva mandata imalo posebnu komisiju za izmjenu naziva tih ulica, ali to do sada nije bilo učinjeno.

Prema postojećem Statutu Grada Mostara za svaku odluku mora glasati dvije trećine vijećnika.