Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

"kriva za svako zlo"

U Mostaru večeras spaljena lutka sa likom Martine Mlinarević

lutka spaljivanje (1)

To je odlučilo vijeće karnevalskog udruženja Centar dva

Na karnevalu u Mostaru večeras je spaljena lutka sa likom književnice Martine Mlinarević, koja je postavljena za ambasadora BiH u Češkoj uprkos tome što, kako tvrde organizatori, nema fakultetsku diplomu.

Predsjednik karnevala u mostarskom naselju Centar dva Božidar Puljić naglasio je da nije riječ o spaljivanju lika i djela Martine Mlinarević Sopta, nego kao pojave koja je sa njom u vezi.

“To je odlučilo vijeće karnevalskog udruženja Centar dva, a inače to je inicijalna ideja univerziteta u Banjaluci, Sarajevu i Mostaru, koji su prvi osudili čin njenog postavljanja za ambasadora iako nema fakultetsku diplomu”, dodao je on.

Organizatori ističu da tradiciju karnevala i spaljivanja na lomači lika osobe koja se proglasi krivom za svako zlo tokom godine, navedeno udruženje njeguje već 20 godina u Mostaru i na satiričan način govori o problemima u društvu.

Činu spaljivanja lutke s likom bh. književnice i amabsadorke u Češkoj prisustvovao je i veliki broj djece.

Bh. književnica i ambasadorica naše države u Češkoj reagirala je na večerašnji događaj na završnici karnevala u Mostaru na kojem je spaljena lutka s njenim likom.

“Kad misliš da si vidio sve…i doživio sve. U Mostaru spalili mene na karnevalu. Ono kad si kriv za svo zlo što je pogodilo Hercegovinu i Mostar zadnjih godina. Dakle ne mogu ja sebi naraditi PR-a, koliko mi ga hercegovački maloumnici mogu džabe napraviti”, napisala je između ostalog ona na svom Facebook profilu.

Lutka sa likom Željka Komšića, aktuelnog predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, prošle godine je spaljena u Čapljini.