BiH

45 birališta

U Mostaru zatvorena birališta, izbori za Hrvatski sabor bez poteškoća

04/07/2020

Članovi biračkih odbora nosili su zaštitne maske i rukavice, a birači, koji će po dolasku na biralište morali dezinficirati ruke, preporučivala se upotreba zaštitne maske i vlastite hemijske olovke

Dvadeset biračkih mjesta u Mostaru, na kojima se u subotu glasovalo za zastupnike u Hrvatski sabor, zatvorena su u 19 sati, a prvi dan izbora protekao je bez poteškoća.

Potvrdila je to za Fenu koordinatorica izbornoga procesa Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Mostaru Jadranka Modrić, dodajući i to, kako je odaziv birača prvi dan glasanja bio dosta dobar.

Zbog pandemije koronavirusa na biralištima u OŠ Petra Bakule i Gimnaziji Fra Grge Martića, u Mostaru, provodile su se epidemiološke mjere, dezinfekcija, a birači su se morali pridržavati i uputa o fizičkoj distanci.

-Članovi biračkih odbora nosili su zaštitne maske i rukavice, a birači, koji će po dolasku na biralište morali dezinficirati ruke, preporučivala se upotreba zaštitne maske i vlastite hemijske olovke kojom će ispunjavati glasački listić – podsjetila je koordinatorica izbornog procesa.

Modrić je pohvalila ovom prilikom birače koji su se, kako kaže, dosta dobro pridržavali epidemioloških uputa te nisu stvarali gužve.

U subotu ujutro u BiH, odnosno u sjedištima diplomatsko-konzularnih predstavništava Republike Hrvatske u inostranstvu, počeli su izbori za deseti saziv Hrvatskog sabora, a hrvatski parlamentarni izbori za glasače s pravom glasa u BiH i inostranstvu održavaju se i u nedjelju, 5. jula, kada su najavljeni i izbori na biračkim mjestima u Republici Hrvatskoj.

U BiH glasačima je dostupno 45 birališta.

Najviše ih je u Mostaru (20), zatim u Vitezu (10), Sarajevu (6), Livnu (4), Tuzli (3) i u Banjoj Luci (2), sva se otvaraju u subotu u 7 sati.

Hrvatski državljani s prebivalištem u BiH glasaju za tri zastupnika u Hrvatskom saboru koji se biraju iz XI izborne jedinice.

U toj izbornoj jedinici, glasuju hrvatski državljani koji ondje imaju prebivalište i aktivno su se registrirali, a takvih je za ove parlamentrane izbore gotovo 185.000. Najviše ih je u Mostaru (50.786), zatim u Beogradu (16.615), Subotici (14.621), Tuzli (12.036)…

U inostranstvu glasuju i hrvatski državljani s prebivalištem u Hrvatskoj ako su dobili potvrdu za glasovanje izvan mjesta prebivališta.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.