Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

U naredna dva dana sjednice Predstavničkog doma Parlamenta FBiH

parlament-fbih3445

Dvije sjednice Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine najavljene su za utorak i srijedu u Sarajevu, jedna kao nastavak ranije započetog redovnog zasjedanja, a druga kao vanredna sjednica.

Za dnevni red vanredne je najavljena Informacija Federalne vlade o postupku prodaje državnog kapitala u Fabrici duhana Sarajevo, statusu radnika, imovine i udjela Fabrike u drugim privrednim društvima FBiH.

Planirana je i Vladina informacija o stanju u zdravstvenom sistemu FBiH, a potom bi teme trebalo da budu stanje u Federalnom zavodu PIO, status penzionera u FBiH i sagledavanje mogućnosti unapređenja statusa za sadašnje i buduće penzionere.

Predstavnički dom sastao se prethodno 18. oktobra, kada su odobrena zaduženja Federacije BiH po proširenom aranžmanu s Međunarodnim monetarnim fondom te za projekte modernizacije cesta u FBiH i koridor 5-C.

To zasjedanje je bilo jedino nakon mjesečne ljetnje pauze, proglašene krajem jula.

Neuobičajeno rjeđe zasjedanje od tada, ne samo Predstavničkog već i Doma naroda, koji se u međuvremenu ipak češće sastajao pa prekidao zasjedanje, dopredsjedavajući Doma naroda Jasenko Tufekčić je u izjavi novinarima krajem protekle sedmice nazvao evidentnom parlamentarnom krizom, ali i optimistično najavio da će problemi ubrzo biti otklonjeni i da će se raditi “u punom pogonu”.

U ovom mjesecu predstoji svečana sjednica oba doma, čiji termin još nije preciziran, povodom 20. godišnjice konstituiranja Federalnog parlamenta.