Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

U Narodnoj skupštini “pao” izvještaj o radu Pravobranilaštva RS-a

BiH

narodna skupstina rs (8)

Poslanici Narodne skupština Republike Srpske (RS) nisu usvojili izvještaj o radu Pravobranilaštva RS-a u prošloj godini.

U izvještaju se navodi da je Pravobranilaštvo RS-a izgubilo u prošloj godini 688 parničnih sporova “teških” 19,6 miliona KM, dok je dobilo 2.433 predmeta vrijedna 46,5 miliona KM.

Na kraju prošle godine ostao je neriješen 9.971 predmet ukupne vrijednosti od čak 1,46 milijardi maraka.

Međutim, vrijednost ovih sporova je i veća s obzirom na to da u izvještaju nije prikazana vrijednost parničnih predmeta koji se odnose na nenovčana potraživanja, kao što su sporovi koji se odnose na svojinu i posjed nepokretnosti, stambeni sporovi i drugi.

Narodna skupština RS-a primila je k znanju izvještaj o radu Radio-televizije Republike Srpske u 2015. i Plan rada za 2016. godinu uz zaključak kojim se traži od Regulatorne agencije za komunikacije (RAK) BiH da u najkraćem mogućem roku izda dozvolu za digitalno televizijsko emitovanje programa RTRS 2, te da razmotri prijedlog povećanja dozvoljenog vremena emitovanja marketing blokova za javni servis sa sadašnjih šest na osam minuta po satu.

Također, entitetski parlament je zaključkom zadužio sve predstavnike Republike Srpske u institucijama BiH da u saradnji s RAK-om u najkraćem roku osiguraju realizaciju ovih zaključaka i o tome obavijesti Narodnu skupštinu.

Poslanici su usvojili izvještaje Agencije za osiguranje i Komisije za hartije od vrijednosti Republike Srpske u 2016., te, između ostalog i Izvještaj o analizi i planu aktivnosti o pitanju traženja nestalih, istraživanju i procesuiranju ratnih zločina uz zaključak kojim se od Vlade RS-a traži da sagleda proces ekshumacija u nadležnosti okružnih i kantonalnih tužilaštava, da bi se proces ekshumacija ubrzao i vratio u zakonske okvire, a od predstavnika RS-a u Vijeću ministara BiH da pokrenu pitanje reforme Instituta za nestale osobe BiH, prije svega njegove upravljačke strukture.

Prihvaćena je i odluka o usvajanju Zoning plana područja posebne namjene “Ada” po skraćenom postupku i Odluka o prihvatanju zaduženja Republike Srpske od 60 miliona eura prema Kreditanstalt fur Wiederaufbau, Frankfurt am Main (KfW) po projektu izgradnje vjetroelektrane “Hrgud”.

Narodna skupština nije prihvatila prijedlog Komisije za izbor i imenovanja o izboru predsjednika i članova Republičke izborne komisije po osnovu provedenog konkursa.

Na konkurs se nije prijavio nijedan član iz reda bošnjačkog i hrvatskog naroda, iako po zakonu treba da imaju svoje članove u toj komisiji.