Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Tegeltija Imenovanjem Debeveca nije VSTV prekršio zakon

BiH

Milan Tegeltija

“Ništa nije narušeno i nezakonito izborom Ranka Debeveca iz reda ostalih za predsjednika Suda Bosne i Hercegovine”, rekao je Milan Tegeltija, predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH odgovarajući na novinarska pitanja da prokomentira negodovanje u javnosti koje je izazvala jučerašnja odluka VSTV-a BiH da se Debevec imenuje na čelnu poziciju Suda BiH.

Naime, imenovanje Ranka Debeveca iz reda ostalih za predsjednika Suda BiH SDA je ocijenila kao kršenje zakona jer nije ispoštovana procedura poštivanja nacionalnog balansa, s obzirok da su Bošnjaci ostali bez ijedne čelne pozicije u pravosudnim institucijama BiH, a brojna nezadovoljstva iznijeli su tim povodom i udruženja žrtava.

“VSTV je radio u skladu sa Ustavom i svojim ovlaštenjima. Niko nije ugrožen i ničija prava nisu narušena. Izabran je najbolji kandidat za predsjednika i ja mu ovom prilikom čestitam na izboru. Mislim da tenzije u društvu oko ovog imenovanja treba smirivati kako bi novi predsjednik Suda BiH mogao stupiti na dužnost u jednoj mirnoj atmosferi. Mirno sagleda stanje i planira svoj daljnji rad“, poručio je Tegeltija.

Navode koji su se mogli čuti u medijima da je novoizabrani predsjednik Suda BiH blizak Dodiku, je ocjenio klasičnim spinom u cilju prezentacije kandidata za izbor predsjednika Suda BiH.

Inače, dvodnevna konferencija “Pravosuđe – stanje i perspektive” u organizaciji VSTV-a BiH i Europske komisije za vladavinu prava, koja ima za cilj učvrstiti ulogu nezavisnosti pravosuđa u BiH, danas je započela u Mostaru.

Viši savjetnik i rukovoditelj Odjela za vladavinu prava EUSR Richard Wood je kazao kako je cilj ove konferencije vidi dokle se došlo sa reformama u sektoru pravde BiH.

“Prošle godine na konferenciji koja je održana na Jahorini donesen je set zaključaka koji se uglavnom odnose na pitanje iz oblasti vladavine prava koja su obuhvaćena reformskom agendom, a prvenstveno se velika pažnja pridavala nezavisnosti pravosuđa, odgovornosti i profesionalizmu u pravosudnom sektoru. Tokom 2016. godine VSTV je uspješno impelemntirao određen broj preporuka koje su zaista imale direktan utjecan na pozitivnu procjenu Europske komisije na putu BiH ka EU putu“, kazao je Wood u nadi da će ova konferencija u Mostaru pomoći da se učvrsti uloga i nezavisnost pravosuđa u BiH.

Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine Milan Tegeltija je naglasio kako su se mnoge stvari od 2013 godine do danas su se promjenile na bolje.

“Naravno dobre stvari se brzo zaboravljeju a one loše se stavljaju u prvi plan, jer one najviše bole i najviše se vide. Mnoge stvari su ostale ne riješene, a mnoge se stvari moraju popraviti u smislu unaprijeđenja pravosuđa i mi oraganiziramo zajedno sa Europskom Komisijom ovu konferenciju, koja treba da napravi jedan presjek šta smo to uradili od prošle do ove godine i šta planiramo uraditi u budućem periodu“, kazao je Tegeltija.

Upravo ova konferencija danas i sutra u koordinaciji Visokog sudskog tužilačkog savjeta i delegacije Europske komisije u BiH, ima cilj trasiranja jednog puta za sljedeću godinu kojim ćemo sigurno ići ka procesu pridruživanju EU.

“Pozitivno je da smo u dobrom djelu popravili proceduru imenovanja kada se radi o procesu ulaska u pravosuđe, dakle testiranje, intervjui… Nismo dobro uradili proces ocjenjivanja, proces napredovanja u samoj službi jer za to napredovanje je potrebno da to ocjenjivanje pravosudnih funkcija bude značajno unaprijeđeno kako bi ocjene sudija i tužilaca odgovarala njihovom radu. Nedostaje nam kontrolni mehanizmi, njih nemamo u zakonu“, kazao je Tegeltija.

Provode se kako je naglasio disciplinski postupci, ali kako ističe taj dio o donošenju disciplinskih postupaka je najmanje uređen. Stoga su po njegovim riječima korektivni mehanizmi nužni za ispravljanje grešaka.