Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

U Narodnoj skupštini RS-a i ćutanje para vrijedi: Za 30 minuta 36.000 KM!

dunjic skupstina

Poslanici Narodne skupštine Republike Srpske u prošloj godini „koštali“ su građane ovog entiteta 2,4 miliona KM, podaci su Centara civilnih inicijativa (CCI).

Da i ovaj parlament narodni tribuni poimaju kao „kravu muzaru“ svjedoči i činjenica da je od 83 parlamentarca, njih čak 55 uzelo status profesionalnog poslanika.

Tome se nije čuditi jer „profesionalcima“ je zagarantovana startna mjesečna plaća od čak 2.550 KM plus 0,5 posto za svaku minulu godinu adnog staža, pa kada se dodaju i druge finansijske benificije, po osnovu učešća u radu raznoraznih radnih tijela Narodne skupštine RS-a, mjesečna primanja uveliko prelaze tri hiljade maraka, izračunali su u CCI-u.

vojin mitrovic

Vojin Mitrović

Da je ova para s državnih jasli slatka dokazuje i činjenica iz izvještaja CCI-a da među profesionalcima ima čak i vlasnika nekoliko preduzeća poput Vojina Mitrovića, Slavka Dunjića…

Međutim, dobra plaća u slučaju pojedinih „profesionalaca“ ne znači da se javljanjima u parlamentarnim raspravama, predlaganjem inicijativa i zakona značajno bore za interese građana.

Podaci iz monitoringa CCI-a o radu Narodne skupštine RS-a u 2015. pokazuju da tokom cijele prošle godine Vojin Mitrović svega dva puta javio za diskusciju, a njegov kolega Dunjić dikutovao je „čak“ u tri navrata.

dunjic slavko

Slavko Dunjić

Imajući u vidu činjenicu da po Poslovniku dikusija poslanika može trajati do 10 minuta prostom račnicom se ustanovi da je tih mogućih pola sata diskusije Slavka Dunjića koštalo građane RS oko 36.000 KM.

Ako je u Narodnoj skupštini RS važeći princip da se plaća rad, a ne sjedenje u skupštinskoj fotelji ili restoranu, posebno je zabrinjavajuća činjenica da 20 poslanika nisu postavili ili pokrenuli ni jedno pitanje ili inicijativu za 12 mjeseci prošle godine, od kojih je 15 aktivnih, dok je četiri vratilo poslaničke mandate i prešli su na druge funkcije u ranijem periodu.

Među “ćutolozima” je poslanica HSP-a Ivana Lovrić, Milan Dakić (DNS), Milorad Jagodić (SNSD)…

CCI je zabilježio da je 15 poslanika postavilo ili pokrenulo jedno pitanje ili inicijativu, 15 poslanika postavilo je ili pokrenulo dva pitanja ili inicijative, u ovom period, a 37 poslanika postavilo je ili pokrenulo tri i više pitanja ili inicijativa.

Na održanim zasjedanjima Narodne sluštine RS-a, u posmatranom periodu, diskutovalo se o 154 mjera.

Čitavu 2015. godinu šest poslanika nisu, na skupštinskim zasjedanjima, diskutovali ni o jednoj od mjera koje su se pojavile na dnevnom redu NS RS, za 12 mjeseci ove godine.

Devet poslanika diskutovalo je samo o jednoj od svih mjera koje su se pojavile na dnevnom redu (Čedo Vuković, Igor Žunić iz SNSD-a, Neda Petrić iz SP-a…), 12 poslanika javilo se za raspravu o 2-4 mjere (među kojima Zorka Andrić (NDP), Svetozar Jovanović (SNSD) Branko Butulija (SDS), Slađana Nikolić (SDS)…), a 23 je diskutovalo o 5-10 mjera i 37 poslanika Narodne skupštine RS-a diskutovalo je po više od 10 mjera koje su se pojavile na dnevnom redu parlamenta, podaci su CCI-a.