Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

U naselju Ružica u Bihaću 12 romskih porodica dobilo ključeve stanova

BiH

romi

Uručivanjem ključeva za dvanaest porodica romske zajednice danas je u bihaćkom naselju Ružica okončan još jedan zajednički projekt Vlade Unsko-sanskog kantona, grada Bihaća, njemačke nevladine organizacije ASB i organizacije Hilfswerk Austria.

Riječ je o izgradnji zgrade kolektivnog stanovanja za romsku manjinu u Mjesnoj zajednici Ružica koja je koštala oko 600.000 KM, a većinu sredstava osigurala je EU, Federalno ministarstvo za izbjegla i raseljena lica, Vlada USK-a i grad Bihać koji je izdvojio 91.000 KM, saopćeno je iz Kabineta gradonačelnika Bihaća.

Ključeve stanova danas su dobili Mujko Beganović, Fikret Hamidović, Refik Sulejmani, Hasan Demirović, Merima Čolić, Kada Džemailji, Elvis Selman, Selver Osmani, Ersan Džemaili, Goran Vikić, Samir Fazlija i Šećo Ahmetović.

Čestitke povodom dobijanja stanova porodicama bihaćkih Roma koji su u stanju socijalne potrebe uputili su Dervo Sejdić iz Udruženja “Kali Sara”, ministar privrede u Vladi USK-a Nikola Findrik, projekt menadžer Hilfswerk Austrija Muris Mičijević i šefica Službe za opću upravu, privredu i društvene djelatnosti u gradskoj upravi Bihaća Elmina Emrulović.

– Gradska uprava Bihaća bila je dio izgradnje sve tri zgrade za naše sugrađane romske nacionalnosti i ovim projektom željeli smo omogućiti normalne uslove za život, a osnovni je svakako siguran krov nad glavom. Hvala svim institucijama koje su učestvovale u ovom projektu kojim još jednom pokazujemo da smo grad suživota, tolerancije i brige sve sve građane bez obzira na vjeru i naciju – kazala je Emrulović.

U blizini treće zgrade nalaze se ranije izgrađeni stambeni objekt u kojem je 2011. godine smješteno šest porodica. Također, četiri romske porodice uselile su se u drugu zgradu za čiju je izgradnju Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice osiguralo značajna sredstva, a grad Bihać 50.000 KM.

Kako je istaknuto, kroz projekat podrške socio-ekonomskom uključenju romske populacije u BiH putem obezbjeđenja stambenih jedinica 149 romskih porodica u 14 općina uselilo je u nove ili rekonstruisane stambene jedinice.