BiH

Predmet "respiratori"

U nastavku suđenja Novaliću i ostalima svjedočit će Hasan Ganibegović

08/10/2021
Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Na ranijim ročištima su čitane poruke i prepiske između Ganibegovića, premijera Fadila Novalića i sekretarke Vlade Edite Kalajdžić koji su imali grupu Gensek

Na Sudu BiH danas će biti održan nastavak suđenja u predmetu “Fadil Novalić i drugi” u vezi nabavke 100 respiratora za koje je plaćeno 10,5 miliona KM koje je uvezla firma Srebrena malina koja se do tada nije bavila nabavkom medicinske opreme.

Danas će kao svjedok biti saslušan Hasan Ganibegović koji je u vrijeme nabavke (april 2020. godine) bio direktor Ureda premijera FBiH.

Na ranijim ročištima su čitane poruke i prepiske između Ganibegovića, premijera Fadila Novalića i sekretarke Vlade Edite Kalajdžić koji su imali grupu Gensek. U tim porukama oni razgovaraju o dolasku respiratora, ali i onome što se dešavalo nakon isporuke i problemima koji su nastali. Dio tih poruka je brisan.

Sekretarica premijera Vlade FBiH Bahra Džaka koja je ranije svjedočila ptvrdila je da se sva pristigla pošta šalje na pisarnicu i signira je direktor Ureda. Ona je potvrdila da je to bio Ganibegović.

Ganibegović je razriješen dužnosti u maju 2020. godine nakon što su objavljene fotografije na kojima je u društvu Fikreta Hodžića i advokata Kadrije Kolića koji zastupa Fahrudina Solaka jednog od optuženih u ovom slučaju.

Ganibegović bi danas trebao odgovoriti na pitanja o nabavci respiratora, kako je izabrana firma Srebrena malina, da li je Hodžić dolazio u zgradu Vlade FBiH…

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.