Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

jačine 5,9 stepeni

Snažan zemljotres pogodio Japan, na desetine je povrijeđenih

zemljotres japan

Agencija za meteorologiju Japana (JMA) saopćila je kako je zemljotres jačine 5,9 stepeni u 22.41 po lokalnom vremenu pogodio područje u prefekturi Chiba, a hipocentar je bio na 80 kilometara

Zemljotres jačine 5,9 stepeni pogodio je područje sjeveroistočno od Tokija, glavnog grada Japana, javlja Anadolu Agency (AA).

Agencija za meteorologiju Japana (JMA) saopćila je kako je zemljotres jačine 5,9 stepeni u 22.41 po lokalnom vremenu pogodio područje u prefekturi Chiba, a hipocentar je bio na 80 kilometara.

Agencija je prvotno saopćila da je jačina zemljotresa bila 6,1, ali je naknadno podatak revidiran na 5,9.

Podrhtavanje su osjetili i stanovnici u Tokiju, te obližnjim prefekturama Kanagawa i Saitama.

JMA nije izdao upozorenje od cunamija, a u saopćenju je navedeno kako je riječ o najsnažnijem zemljotresu koji se osjetio u glavnom gradu, nakon potresa jačine devet stepeni koji je u martu 2011. godine pogodio sjeveroistok zemlje.

Agencija je upozorila i kako bi moglo doći do novih sličnih podrhtavanja, odrona i klizišta zbog čega je stanovništvo pozvano na dodatni oprez.

Novinska agencija Kyodo javila je kako su u Tokiju i obližnjim područjima usljed posljedica zemljotresa povrijeđene 32 osobe, a Agencija za upravljanje požarima i vanrednim stanjima saopćila je da je teško stanje troje povrijeđenih.

Zbog zemljotresa obustavljen je željeznički saobraćaj, a posljedice je osjetilo oko 368.000 putnika. U Tokiju je prekinuto snabdijevanje električnom energijom u 250 domaćinstava.