Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

4.750 potpisa građana

U NSRS građanska inicijativa za uvođenje besplatnih udžbenika za osnovce u RS

Podnosioci inicijative, Duško Tadić, Filip Jovanović i Stanislava Kecman, u obrazloženju su naveli da osnovne škole pohađa 91.500 učenika, a cijena kompleta udžbenika je od 86 do 188 KM

Narodnoj skupštini Republike Srpske (RS) dostavljena je građanska inicijativa za uvođenje besplatnih udžbenika za sve učenike osnovnih škola u tom bh. entitetu.

Uz inicijativu, kojom se traži da entitetski parlament konstatuje da je uvođenje besplatnih udžbenika od javnog i općeg interesa za RS, dostavljeno je 4.750 potpisa građana.

Ukoliko Narodna skupština RS-a, na sjednici koja je zakazana za 29. januar, podrži ovaj zahtjev zadužila bi Vladu da pokrene postupak usvajanja zakon kojim se se uveli besplatni udžbenici za sve učenike osnovnih škola u RS.

Podnosioci inicijative, Duško Tadić, Filip Jovanović i Stanislava Kecman, u obrazloženju su naveli da osnovne škole pohađa 91.500 učenika, a cijena kompleta udžbenika je od 86 do 188 KM.

Za besplatne udžbenike za svako dijete u RS procjenjuju da je potreban iznos od oko 10 do 12 miliona KM.

-Svi znamo da većina porodica živi na rubu egzistencije i da roditelji moraju izdvajati značajna sredstva za kupovinu pribora za školu, udžbenika, mjesečnih karata, odjeće, užine i mnoštva drugih stvari koje su potrebne za jednu školsku godinu, a nažalost nemaju uslove za to – naveli su u inicijativi.