Klub poslanika SDS

U NSRS upućena inicijativa za smjenu ministra Dragana Lukača

Бањалука – Народна скупштина Репуб

Inicijativa je upućena predsjedniku Vlade Radovanu Viškoviću i predsjedniku Narodne skupštine Nedeljku Čubriloviću

Klub poslanika SDS u Narodnoj skupštini Republike Srpske uputio je jutros zahtjev za smjenu ministra unutrašnjih poslova RS Dragana Lukača zbog nasilničkog ponašanja prema narodnom poslaniku Drašku Stanivukoviću tokom posljednjeg zasjedanja, javlja Anadolu Agency (AA).

Kako je saopšteno iz SDS-a inicijativa je upućena predsjedniku Vlade Radovanu Viškoviću i predsjedniku Narodne skupštine Nedeljku Čubriloviću.

“U želji da se zaštiti dignitet i ugled najvišeg zakonodavnog tijela, NS RS, i sa ciljem da se sačuva sistem podjele vlasti u kojem je izvršna vlast podređena zakonodavnoj i odgovara joj za svoj rad, Klub poslanika SDS-a u NS RS vam se obraća javnim pozivom za smjenu ministra unutrašnjih poslova Vlade RS, Dragana Lukača, koji je svojim postupkom na osmoj posebnoj sjednici Narodne skupštine 22. decembra doveo u pitanje sve naprijed navedeno”, stoji u inicijativi Kluba poslanika SDS-a.

U inicijativi Kluba SDS još stoji da je Lukač fizičkim napadom na narodnog poslanika, kojem je prethodno prijetio da će završiti isto kao i zastavice (dakle, polomljen i na podu), a koji je pred njim mirno stajao, doveo je u pitanje ne samo ugled Vlade RS već i svih pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova RS koji časno i pošteno rade svoj posao.

“Gospodine predsjedniče Narodne skupštine, s obzirom da niste postupili u skladu sa odredbom člana 165. Poslovnika o radu Narodne skupštine koji glasi: ‘Mjera udaljenja sa sjednice može se izreći narodnom poslaniku ili drugom učesniku u raspravi i bez prethodno izrečenih mjera u slučaju fizičkog napada, odnosno drugog sličnog postupka kojim se ugrožava fizički ili moralni integritet učesnika sjednice u zgradi Narodne skupštine’, i ministru unutrašnjih poslova, Draganu Lukaču, niste izrekli mjeru udaljenja sa sjednice, nego ste mu dozvolili da se nakon svega čak i obrati poslanicima i još jednom ponizi NS RS lažima da je bio ugrožen dolaskom narodnog poslanika (kojeg je on lično pozvao da mu priđe) smatramo da ste sada, kao prvi čovjek Narodne skupštine, u moralnoj obavezi da u skladu sa članom 13. Zakona o vladi RS zatražite od premijera da razriješi Dragana Lukača sa pozicije ministra unutrašnjih poslova”, stoji u inicijativi Kluba poslanika SDS.