Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

U okviru takmičarskog programa SFF-a prikazan film “Saulov sin”

saulov-sin111

Film “Saulov sin” reditelja Lászlóa Nemesa prikazan je danas na press projekciji u Narodnom pozorištu u okviru Takmičarskog programa igranog filma 21. Sarajevo Film Festivala.

Film u fokusu ima Mađara Saula Ausländera, koji je član radnog voda Sonderkommando u Aušvicu, grupe jevrejskih zatvorenika koji su izolirani od ostatka logoraša i prisiljeni da pomažu nacistima u istrebljenju. Dok radi u jednom od krematorija, Saul otkriva leš dječaka za koji je ubjeđen da je njegov sin. Dok članovi voda Sonderkommando planiraju pobunu, Saul na sebe preuzima nemoguć zadatak, da spasi tijelo od plamena i pronađe rabina da za adekvatnu sahranu.

Redatelj Nemes kazao je da su glumci “živjeli set” tokom snimalna, ali da ipak nije bilo moguće kreirati tako surovu stvarnost.

– Dio filma snimili smo pod zemljom i nismo htjeli koristiti osvjetljenje. Zbog toga smo imali osjećaj da smo stvarno u Aušvicu – objasnio je.

Film je opisao kao kombinaciju organizacije i haousa, te dodao da se dio radnje iz filma stvarno desio, a da je drugi dio plod mašte.

Glumac Levente Molnár je istakao da dolazi s područja koji također ima veze s radnjom filma, te da mu je bilo jako teško nositi se s ovom ulogom.
Uloge u filmu tumače Géza Röhrig, Levente Molnár, Urs Rechn, Christian Harting i Amitai Kedar, a scenarij su pisali László Nemes i Clara Royer.

Film je rađen u koprodukciji Njemačke, Mađarske, Poljske i Rusije.